lauantai 28. helmikuuta 2009

Mitä jäätiköille tapahtuu ?

Mitä jäätiköille tapahtuu ?

Lähes päivittäin luemme lehdistä, että jäätiköt sulavat huimaa vauhtia. Mutta mikä on totta ja mikä ei ? USA:n National Snow and Ice Center´in satelliittikuvien mukaan antarktiksen jäätikkö
on kasvanut 4,4% vuoteen 2008 mennessä siitä,kun satelliittimittaukset aloitettiin 1979.

Arktiksen jäät kasvoivat v. 2008 edelliseen vuoteen verrattuna miljoona neliökilometriä,kolmen Suomen verran. Kuluneen vuosikymmenen trendi tosin on ollut vähenevä, mutta onko tämä liian lyhyt ajanjakso tehdä pitäviä päätöksiä, onko se vain lyhyt anomalia ? Voidaanko ennen satelliittiaikaa tehtyjä pinta-alamäärityksiä pitää luotettavina ?

Toivon asiantuntijakomentteja tähän !

1 kommentti:

 1. Anonyymi kirjoitti...

  Etelämanner ja pohjoinen pallonpuolisko

  Etelämantereen jäämassa ja tilavuus eivät ole pienentyneet. Ainoastaan läntisellä puolella on tapahtunut jään vähenemistä, mutta se johtuu merivirtojen oskillaatioiden aiheuttamasta alueellista lämpenemisestä.

  Pohjoisella pallonpuoliskolla jääpeitteen vähenemistä on tapahtunut suhteellisen merkittävästikin. Tähän on syynä viime vuosisadalla tapahtunut lämpeneminen, merivirtojen ja ilmavirtausten (oskillaatioista johtuvat) suunntautumiset ja meren (yläkerroksissa olevat) lämpimät (ilmastonmuutoksen aiheuttamat?) kerrokset. Myös korkealla (yli 10 km) olevat suihkuvirtaukset tuovat yllättävän suuria lämpöjä pohjoiselle puoliskolle (jopa Golf-virtaan verrattavia).

  Tähän kaikkeen saadaan lisäselvyyttä infrapunatutkimuksista (satelliitit), kun niiden data saadaan analysoitavaksi. Joten tässä vaiheessa voidaan vain puhua "sulamis-datasta".
  28. helmikuuta 2009 19:28

  VastaaPoista