
Yleinen oletus on, että hiilidioksidin aiheuttama meriveden happamuus on suurempi kylmässä vedessä, liukeneehan siihen Henry´n lain mukaan enemmän kaasua. Todellisuudessa tilanne maailman merissä on juuri päinvastainen, kylmimmät meret ovat
vähiten happamia, kuten kuva yllä osoittaa. Asian ytimenä on, ettei merien pH:a aiheuta liuennut CO2 vaan biologinen toiminta,joka voimistuu happamemmassa vedessä.
Happamoituminen on siis eduksi merille.
seafriends.org
Laaja kysymys kaiketi, kun meressä on metastabiilia hiilidioksidia (ylikylläistä) ainakin osassa jne.
VastaaPoistaItse happamoitumis-termikin on peräisin niistä tilanteista, joissa pH muuttuu happamasta vielä happamampaan, kuten sadeveden luontaisesta 5,6 pH:stä alaspäin. Valtamerien pH on emäksisellä alueella, joten neutraloituminen olisi kemiallisesti täsmällisempi ilmaus pienille pH:n muutoksille kohti pH arvoa 7.
Ystävällisesti
Risto Jääskeläinen