keskiviikko 1. joulukuuta 2010

Mikä Finnairia vaivaa - useita vakavia vaaratilanteita
Useita vakavia vaaratilanteita lyhyen ajan sisällä. Oslossa kone törmäsi kenttävaloihin,mm. rengas vaurioitui,mutta noustiin ja lennettiin Helsinkiin. Shanghaissa A340:n (kuvassa) rengas räjähti nousukiidossa ja vaurioitti kahta koneen kolmesta hydrauliikkapiiristä,silti jatkettiin Helsinkiin. Helsinki-Vantaalle laskeutuvan Budabest-koneen perämies nosti finaalilla laipat ylös,kun piti laskea alas ja kone syöksyi yli 100 m,ennenkuin kapteeni sai hallintaan ja veti ylös,lähempänä maata olisi saattanut olla fataali virhe. Nyt viimeksi viime sunnuntaina, 26.11. samanlainen A340 Hong-Kongissa yritti erehdyksessä nousta rullaustieltä,mutta lennonjohdon hälyytys aiheutti paniikkijarrutuksen.

Missä on vika? Onnetonta yhteensattumaa,vai puutteita koulutuksessa,nuohan olivat kaikki "pilot error" -tapauksia? Vaiko liian pitkiä vuoroja ja väsyneet pilotit? Kuten tunnettua,suuri onnettomuus aiheutuu vähä kerrallaan kerääntyvistä pienistä laiminlyönneistä. Finnairilla on upea yli 40 vuoden,koko suihkukonekauden,kestänyt puhdas historiikki, hartaasti täytyy firmalla itsekin usein lentävänä toivoa,ettei ote nyt,vaikka vaikeuksia onkin, mm.lakko parhaillaan,lipsu? Tämä ei tarkoita,etteikö myös muilla yhtiöillä olisi vastaavia tapauksia, niitä on dokumentoitu useitakin.

Alla viimeisen tapauksen raportti:

Onnettomuustutkinta

Ja tässä edellinen:

Iltasanomat

Iltapäivälehden uutinen tänään viimeisimmästä:


Iltalehti

Cancunin ilmastouskonkokous esti kriittisen veteraanilehtimiehen pääsyn

LÄHDE


Mexicon Cancun´in ilmastouskonkokous on estänyt kriittisen veteraanilehtimiehen pääsyn konferenssiin ! Tämä jos mikä todistaa homman uskonnonluonteesta, "vääräuskoisia" ei sallita siellä. Muutoinkin tämä 200 maan ja 12 000 osallistujan megaloma lämpimillä hiekkarannoilla "Meksikon Kanarialla" on täysin turha ja lennot sinne lisäävät ilmakehän hiilidioksidia taas kerran pienen valtion vuosituotannon verran. Mitään päätöksiä ei edes odoteta Cancunissa (paitsi että ensi vuonna kokoonnutaan taas Etelä-Afrikkaan lekottelemaan veronmaksajien piikkiin).