perjantai 21. joulukuuta 2012

Maailmanlopun merkkejä ilmassa

Missä se 21.12.2012 klo 08:00 luvattu maailmanloppu viipyy? Merkkejä kyllä oli kylällä,niin mahtava autoruuhka,etten koskaan ole nähnyt (pakenevaa kansaa?) ja bensa-automaatti ei huolinut kakskymppistäni... tämä on vakavaa, mitä seuraavaksi?

keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Snow, snow, snow ...

Taas alkavat Helsingin kaupungin lumitöihin varatut rahat olla lopussa uutisen mukaan, vaikka talvi on vasta alussa. Epäilenpä, että syy on näissä "ilmaston lämpenemisen" profeetoissa, jotka vakuuttavat,ettei enää talvea ja määrärahoja vähennetään. Washingtonissa muutama vuosi sitten senaattori Kennedy sanoi, ettei Washingtonissa enää "ilmastonmuutoksen" johdosta nähdä talvea,kun sattui "musta" joulu. Seuraavana talvena lunta tuli ennätysmäärä ja kansa hiihti Capitoliumin edessä. Toivottavasti nämä samat vouhottajat eivät saa aikaan, ettei jäänmurtajalaivastoamme uusita, Suomi on kuitenkin talvella vain saari.

maanantai 17. joulukuuta 2012

Ilmakehä on kaoottinen systeemi

Roy Spencer Entinen NASA-fyysikko ja Suomessakin esitelmöimässä käynyt tri Roy Spencer muistuttaa meitä siitä tosiasiasta, että ilmakehä on nk. kaoottinen systeemi, jonka käyttäytymisen ennustus ei onnistu suurimmillakaan tietokoneilla kuin pariksi viikoksi ja silloinkin loppupäässä ennustearvo alkaa lähentyä kolikon heittoa, kruuna tai klaava. Tällaisia systeemejä ovat myös mm. talous ja politiikka, niidenkin ennustettavuus on heikko, kuten näemme, lamat tulevat ja menevät, oli kysymyksessä markkina- tai suunnittelutalous, maailma mene omaa menoaan. Ilmakehää on monimutkaisuudessaan joku verrannut ihmiseen. Matemaatikko Lorenz postuloi ilmakehäfysiikan epälineaarisilla differentiaaliyhtälöillään, joille ei ole täsmällistä matemaattista ratkaisua ja toi kuvaan paljon käytetyn termin "perhosefekti".

sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Ilkka julkaisi kirjoitukseni!

Yllättävästi Pohjanmaan Ilkka-lehti julkaisi kommenttini (parin kirjoitusvirheen höystämänä;): ILKKA Kun ei viikkoon kuulunut, alkoi jos usko mennä, mutta lehdellä oli vain ruuhkaa ja näin sunnuntain lehdessähän se saa eniten lukijoita. Kiitän:)!

IPCC todistaa omalla raportillaan tietokonemallien epäonnistumisen

LÄHDE