lauantai 22. lokakuuta 2011

Contagion: Uusi realistinen SciFi syyllistää blogisteja
Ensi-iltaelokuva "Tartunta-Contagion" on erinomaisen realistisen (ja siksi ehkä ei niin suuren yleisön) SciFi, joka on
"kuorrutettu" joukolla nimitähtiä.

Filmissä bloggaaja, jota esittää Jude Law, on filmin "konna" ja aiheellisesti, levittäessään hysteriaa ja väärää tietoa "luontaislääkkeestä", tienaten 12 miljoonalla lukijallaan 4,5 miljoonaa dollaria samalla kun 2,5 miljoonaa amerikkalaista ja 70 miljoonaa ihmistä muualla on kuollut tartuntaan. Edes vastuuseen tätä ei saada, vain "sosiaalinen media" ja internet tuomitaan, ei aiheetta. Tämä muistuttaa meitä kaikkia bloggareita vastuustamme.

Suositeltava elokuva kaikille, joita lähes dokumentaarinen filmi, jossa ei räiskitä ja "sankarit" selviä (puolet päähenkilöistä menehtyy), kiinnostaa!

"Tartunta-Contagion"-traileri


LISÄYS:


HS:n "Tieteen" pääjuttu 1.2.2003 (ilman kuvia ja taulukoita):


Bioase

torstai 20. lokakuuta 2011

Salaman isku lentokoneeseen on raju kokemus

Eilisen ukonilman aikana peräti kymmenen Finnairin koneen kerrotaan joutuneen salaman iskemiksi ja moni joutui palaamaan kentälle tarkastusta varten. Tämä oli hyvin poikkeuksellista. Vaikka kirjoittaja on montakin kertaa ollut matkustajakoneessa rajussa ukkosmyrskyssä, viimeksi tämän vuoden syyskuussa iltalennolla Pariisista Genovaan Italiaan ukonilma loimusi koko matkan ajan sivuilla, niin ainoastaan kerran olen ollut koneessa, johon salama todella iski.

Tämä tapahtui noin 25 vuotta sitten. Olimme skottilaisen liiketuttavani kanssa tulossa Finnairin koneella Jyväskylästä Helsinkiin. Koneen alkaessa juuri laskeutua Helsinkiin sen alla oli oudosti keltaisena hohtava pilvi ja samassa välähti kirkaaasti, kuin joku olisi ottanut valokuvan isolla salamalaitteella koneen sisällä.
Yhtäaikaisesti kuului kova jysähdys, aivan kuin joku olisi iskenyt koneen ulkopintaan jättimäisellä moukarilla ja koko koneen runko värisi usean sekunnin ajan.
Kaikki katsoivat ympärilleen naama kalpeana ja lentoemäntä kiiruhti ohjaamoon. Hän tuli sieltä ulos parin minuutin päästä ja kuulutti rauhallisesti: "Se oli vain salama, joka iski koneeseemme, ei mitään vaaraa, kaikki on kunnossa!" ja laskeuduimme normaalisti.

Lentokonehan on sähköteknisin termein nk. "Faradayn häkki", sähköisku, vaikka kuinka suuri, ei pääse sen sisään ja matkustajat ovat turvassa sähköiskulta. Uusissa, paljon rungossaan komposiitteja sisältävissä koneissa on sen sisällä metalliverkko tätä varten (oletan). Suurin vaara on koneen elektroniikan häiriintyminen tai vikaantuminen. Teoriassa voi salama polttaa rei´än siiven polttoainesäiliöön ja aiheuttaa räjähdysvaaran. Näin lienee joskus käynytkin, mutta se on erittäin harvinaista, "negatiivinen lottovoitto". Salamat iskevät maailmalla vuosittain tuhansia kertoja lentokoneisiin ilman suurta vaaraa ja aina laskeudutaan tarkistamaan mahdolliset vauriot. Raju ja pelästyttävä kokemus, yhtä kaikki!


(Lukijat suonevat anteeksi tämän tilapäisen poikkeamisen blogin pääaiheesta)

AMS: UHI:n vaikutus globaaliin lämpötilaan vain 2-4%

AMS

American Meteorological Society on julkaissut Stanfordin yliopiston uuden tutkimuksen, jonka mukaan UHI:n (Urban Heat Island eli nk. "kaupunkiharha")vaikutus maapallon lämpötilan nousuun olisi vain 2-4%, kun saman tutkimuksen mukaan "kasvihuonekaasut" eli ennenkaikkea hiilidioksidi aiheuttaa siitä peräti 79% ja noki (black carbon) 18%.


Kaikki kunnia tutkimukselle, mutta siitä ei käy selville, onko mittausasemien sijainti huomioitu. Vaikka kaupungit edustavat vain alle prosentin maapinta-alaa, ovat useimmat mittausasemat lähellä urbaaneja alueita, niitä on vähän arktisilla alueilla ja merialueilla. Mm. Siperiassa on hyvin suuria lämmönlähteitä, terästehtaita ja öljynjalostamoja. Hansen (NASA) poisti omaehtoisella valinnalla noin 6000 mittausaseman kartasta yli 2000 asemaa, enimmäkseen juuri kylmiltä alueilta, koska niiden tulokset häiritsivät AGW-tulkintaa. En tiedä, onko totta, että väitteen mukaan Suomesta olisi mennyt lämpötilalukemia, joista oli miinusmerkki "unohtunut" edestä?

Obaman tieteellisen ilmastoneuvonantaja John Holdrenin ehdotus kattojen maalaamisesta valkoiseksi maailmanlaajuisesti vaikuttaisi globaaliin (asukasmääräpainotettuun)lämpötilaan vain noin 0.02 K astetta viilentävästi.


"Anyway, the conclusions of this paper are undoubtedly correct, if trivial. Less than 1% of the earth's surface is covered by cities so their overall heat contribution has to be minor. What Jacobson overlooks is the reality not captured by the models: The reality that the locations of temperature monitoring stations are far closer to urban heat sources than is allowed for in the official statistics. Hansen apparently makes some such allowances but he keeps secret the details so we can assume that the adjustments are poorly done if not fraudulent"

tiistai 18. lokakuuta 2011

Uusi tutkimus: Aurinko, ei ihminen, aiheutti lämpenemisen

Vasta "Energy & Environment" -lehdessä julkaistu saksalaistutkimus väittää auringon erityisen voimakkaan toiminnan aiheuttaneen lämpenemisen 1950 - 2000, vuoden 2000 jälkeen ei lämpenemistä ole havaittu.


EIKE


Tätä tukee myös Oulun yliopistossa 2004 tehty tutkimus, joskin siinä vielä oletettiin antropogeenisen (ihmisen) toiminnan olleen pääasiallinen tekijä lämpenemisessä.oulun yo


"In contrast to Professor Solanki’s conclusion that Man was nevertheless the main cause of global warming since 1950, Dr. Lüdecke’s research shows that the Sun is the real culprit.

The new analysis indicates that changes in the Sun’s output of radiation, which depends upon anomalies in its magnetic field that show up as sunspots, are what really drives temperature changes here on Earth.

Dr. Lüdecke said: “The Sun is still recovering from the Maunder Minimum, the 70-year period from 1645-1715 when there were hardly any sunspots. It was less active then than during any similar period over the past 11,400 years. It was then that the Hudson in New York and the Thames in London used to freeze over in the winter.

“It is the unprecedentedly rapid recovery of the Sun’s activity over the past 300 years – far stronger than anyone had previously suspected – that has been the chief driver of global warming in recent decades. We have very little to do with it.”

Dr. Lüdecke’s analysis of the 200-year record of monthly temperatures measured by thermometers at five northern-hemisphere stations shows the Earth cooled almost as much in the 19th century as it warmed in the 20th"

maanantai 17. lokakuuta 2011

Miksi Kiina sensuroi blogini?

Blogiani luetaan 106 maassa, mutta ainoastaan Kiinan kansantasavalta (China PRC) bloggasi blogini heti sen jälkeen kun eräs Wuxin aurinkokennofirma oli siinä käynyt viisi kertaa ja kutsui sen osoitteella minut tutustumaan tuotantoonsa joulukuussa kaksi vuotta sitten. Yhteyden ottanut vientipäällikkö valitti, ettei blogini enää aukea ja varmistin itse saman matkallani sekä Pekingissä että Shanghaissa. Viisumi matkaan kuitenkin irtosi ilman ongelmia kolmessa päivässä ja vastaanotto raja-asemilla oli suorastaan ystävällinen, ei mitään muita tarkastuksia kuin passin nopea vilkaisu. Tuon jälkeen on luultavasti sensori itse käynyt kerran blogissa.

Joku epäili, että silloinen kirjoitukseni, jossa kerroin IPCC:n Pachaurin suostuneen Kiinan ilmastoneuvonantajaksi ja kehoituksensa hyödyntää "länsimaiden huonoa omaatuntoa" saattoi olla syynä. Ehkä, luulen kuitenkin, että Kiinan nettisensuurin, maailman kattavimman, politrukki vain sensuroi sen "varmuuden vuoksi", ymmärtämättä sisältöä, estääkseen kontaktit länteen. Meillä Suomessa huvittava esimerkki sensuurista on vaikkapa vihreiden "ilmastoasiantuntija", arkkitehti Pasi Toiviainen, jonka blogi on "skeptikkovapaa alue", eli muilla kuin ilmastoteologian uskovilla on porttikielto. Voiko agendassa epäonnistumista enää paremmin tunnustaa?


Pasi Toiviaisen blogi

sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Isomäki: "Ilmastonmuutos aiheuttaa tsunamin"(Risto, miten olisi ylläoleva teoria tsunamista ;=)


Aktivistikirjailija Risto Isomäki on esitelmöinyt (ja kaupannut uutta kirjaansa) Vihdin Nummelan kirjastossa paikallisten vihreiden kutsumana,"täydelle salille", kuten paikallislehdet "Luoteis-Uusimaa" ja "Vihdin Uutiset" kertovat.


Isomäen sanoma on ollut, että "ilmastonmuutos" aiheuttaa tsunamit. Vallitseva teoria kuitenkin lienee edelleen, että tsunamin aiheuttavat mannerlaattojen liikkeet merenpohjassa? Olinko väärässä taannoisen TM:n artikkelini kanssa:


Vedenpaisumus


Reportterityttönen on kirjoittamansa mukaan "hengästynyt" Isomäen tiedontasosta. Olisiko meillä tässä sarkasmin hallitseva toimittaja?


Luoteis-Uusimaa