lauantai 13. marraskuuta 2010

Kaikki Wanhan Euroopan megaprojektit susia?Qantasin superjumbo Airbus A380:n moottorin vaurioituminen ja siitä seurannut pakkolasku ovat päivän uutisia. Maailmalta tihkuneiden tietojen mukaan kone on vaurioitunut pahemmin kuin ensin uskottiin,sirpalepommin tavoin levinneet moottorinosat ovat tehneet massiivista tuhoa kautta koneen rakenteiden. Laskeutuminenkin oli onnenkauppaa ja taitavien pilottien ansiota koneella,josta polttoainetta vain osa oli pystytty pumppaamaan ulos ja 80 tonnia ylimääräistä painoa tästä syystä ja Singaporen Changin kentän (jossa kirjoittajakin on useaan kertaan käynyt) 4 kilometrin kiitorata oli käytettävä viimeiseen metriin vain yhden moottorin kyetessä jarruttamaan,kakkosmoottori piti sammuttaa palokunnan vaahdolla jne.

Kaikki aiheutui tietenkin moottorin räjähdyksestä ja moottorinvalmistaja on brittiläinen Rolls Royce. Lentokoneen valmistajahan tekee vain lentorangan,tilaaja määrää, mitkä moottorit siihen haluaa soveltuvista ja vaihtoehtona A380:lla on Trent 900:n lisäksi amerikkalainen GE:n moottori. Kuitenkin räjähdyksestä aiheutuneet sekundääriset vauriot, mm. ettei peräti 11 polttoainetankista (joista yksi sivuperäsimessä)pystytty pumppaamaan polttoainetta toisiin tankkeihin, antavat ymmärtää myös koneen suunnittelussa olevan "bugeja".

Jotenkin useimmat Wanhan Euroopan megaprojektit tuntuvat menevän säännöllisesti pieleen, esimerkkeinä Concorde, joka tuotti vain tappiota, Kanaalitunneli samoin kaatui veronmaksajien piikkiin, Airbusissa vallasta kamppailivat saksalainen ja ranskalainen johtaja ja Euroopan paikannussatelliittiohjelma Galileo on syvissä vaikeuksissa, vain parisen satelliittia on toistaiseksi saatu taivaalle. Pätisikö tässä vanha viisaus, "mitä useampi kokki,sen surkeampi soppa" ?

torstai 11. marraskuuta 2010

Nazcan kuviotkin todistavat (kuulemma) ilmastonmuutoksestaEipä tunnu olevan juuri mitään,mikä ei "uskovien" mielestä liittyisi "ilmastonmuutokseen". Eilen illalla tuli tv1:ssa dokumentti Perusta ja eikös selostaja loppulauseena vetäissyt: "Nazcan kuviot ovat varoitus ilmastonmuutoksesta".
No,onhan niitä ufojenkin tekemiksi uskottu,samaa hyvää sarjaa urbaaneja legendoja ;-)!

tiistai 9. marraskuuta 2010

(Huonoja) selityksiä blogin hiljaiselolle

Blogi on ollut hiljaa pian kuukauden. On ollut kiireitäkin, mm. USA-matka,mutta se ei kelpaa selityksenä. Jostain syystä vain ei ole saanut itsestään irti sitä,että kirjoittaisi,aiheista ei ole puutetta. Nyt vain alkoi kyllästyttää ... Ehkäpä blogi on vaikuttanutkin,uutinen juuri kertoi,että usko ilmastonmuutokseen on Suomessa gallupin mukaan vähentynyt,nyt vain n.80% uskoo siihen. Aika masentavaa,vaikka edistystäkin on tapahtunut.

Pitäisiköhän vaihtaa blogin aihepiiriä ja alkaa kirjoittaa muista päivän aiheista,mitä mieltä olette Te,lukijani,joiden määrä on tämän tauon aikana vähentynyt päivittäisestä noin 220:sta noin 170:een?