torstai 2. tammikuuta 2014

"Mittaushistorian lämpimin" vuosi...

Painotus sanalla "mittaushistorian". Kuinka monta vuotta meillä on ollut luotettavia lämpötilamittauksia? UHI eli urbaanin ympäristön aiheuttama virhe otettiin huomioon vasta viime vuosina, mm. New Yorkin lämpötila on yksin UHI:n johdosta noussut 8 C astetta vuosisadassa. Pitkälle viime vuosisadan alkuun veden lämpötilan mittaus tapahtui laivojen pilssivedestä, josta sankolla nostettiin näyte. Vain satelliitein tapahtuva yläilmakehän lämpötilan mittaus kertoo jotain ja se on päinvastoin alentunut viime vuosikymmeninä. LÄHDE

5 kommenttia:

  1. Satelliittimittaukset ,silloin kun ne kohdistuvat maaseutualueille ovat ainoat joita voi pitää edes kohtuudella luotettavina sekä vertailukelpoisina. Niistä löytyy ensimmäiset vertailukelpoiset mittaukset vasta 1970-luvun lopulta, siis ajalta jolloin viimeisin viilenemisjakso 1940-75 oli juuri päättänyt ja jo täysin luonnollisena pidettävä ainakin 0,2-0,3 asteen lämpeneminen oli ilman muuta odotettavissa ellemme sitten olisi rivakkaa vauhtia menossa kohti uutta jääkautta.

    Lämpeneminen on ollut noin 0,4 astetta joten jäämme spekuloimaan mistä ylimääräinen 0,1-0,2 asteen lämpeneminen mahdollisesti johtuu. Kenties siitä että tästä lämpenemisjaksosta saattaa tulla yhtä lämmin kuin keskiajan lämpimästä jaksosta 1000 - 1200 Jkr? Vielä tuohon on kuitenkin matkaa.

    VastaaPoista
  2. Jonkun pitäisi nähdä se vaiva, että keräisi lämpötilastot sellaisista maanpäälisistä mittareista, joiden tiedetään olevan ihan varmasti asutun ja rakennetun ympäristön ulkopuolella, sekä niistä mittauspisteistä, jotka ovat varmuudella rakennetun ympäristön vaikutuspiirissä. Mittaustiedot kerättäisiin siis myöskin vain niiltä asemilta, jotka ovat olleet olemassa riittävän kauan ja samassa paikassa.
    Vaikka tiedot kerättäisiin vain yhdestä maasta, niin uskon että urbaanin ja ei-urbaanin lämpökäyrän vertaaminen olisi mielenkiintoista.

    VastaaPoista
  3. Joko ne Siperian ja Kiinan maanpäälliset sääasemat on saatu mukaan maailmanlaajuisiin mittaustuloksiin? Muistaakseni tekn.tri dosentti Jarl Ahlbäck mainitsi joitain vuosia sitten asiasta, johon/josta ei ole julkisuudessa juurikaan puhuttu. Suuren ja mahtavan NL:n hajottua nuo mm. Siperian säähavaintoasemat ovat olleet pois tilastoja sotkemasta. Mikä mahtaa olla totuus tässä asiassa nyt ja yleensä?

    VastaaPoista
  4. USA;ssa näyttäisi olevan hippasen viileempää mitä pitäis.
    http://www.elisa.net/yhdysvaltain-keskiosissa-paukkupakkasia/

    VastaaPoista
  5. Mitä eroa on siinä, että UHI-pisteen lämpötila on mittaushistorian aikana keskimäärin noussut verrattuna mittauspisteeseen jonka ympäristössä on vähemmän ihmistoiminnasta johtuvaa paikallista lämpeämistä?

    Sama se onko "normaali" lähtötilanne muutaman asteen ympäristöä korkeampi vai ei, jos kyseisen mittauspisteen lämpötilatrendi näyttää ylöspäin suurinpiirtein samassa suhteessa kuin syrjäisemmänkin mittauspisteen. Tosin tuohon pitäisi pystyä jollain tapaa integroimaan ihmistoiminnan kasvusta aiheutuva lämpötilan muutos paikalliseen "normaaliin" verrattuna, joka on siis urbaaniympäristössä aina ympäristöään tietyn verran lämpimämpi.

    VastaaPoista