maanantai 22. joulukuuta 2014

Kansainvälinen tutkijaryhmä kyseenalaistaa Koillisväylän hyödyt

YLE Koko hömppähän perustuu uskomukseen, että "ilmaston lämpeneminen" sulattaa Koillisväylän. Ilmasto ei kuitenkaan ole lämmennyt enää yli 18 vuoteen ja Arktisen jää kasvaa taas vuoden 2007 notkahduksestaan...

4 kommenttia:

 1. On se Koillisväylä tähänkin asti ollut osan aikaa vuodesta sulana. Silloin siellä voi kulkea ilman jäänmurtajan apua. Olisi hyvä jos Koillisväylä olisi pidemmän aikaa vuodesta sulana. Toivoisin että Koillisväylä olisi yksi vaihtoehto Aasian kauppaan ettei laivojen tarvitsisi aina mennä Suezin kanavan ja Adeninlahden kautta. Lähi-idän epävakaus vaikuttaa Suezin kanvan käyttöön. Lisäksi egypti perii käyttömaksuja ja kanavaa käyttävä laiva joutuu jonottamaan omaa vuoroaan ennen kuin saa mennä.

  Adenin lahdella ja Somalian rannikon edustalla on monta vuotta ollut niitä merirosvoja. Siviililaivoilla ei ole aseita joten sinne on jouduttu lähettämään sotalaivoja avuksi. Suomalaisia sotalaivoja ei kannata lähettää, koska ne vain pidättäisivät merirosvot ja toisivat ne tänne lihapatojen ääreen, ja lisäksi ne hakisivat turvapaikkaa. Sen sijaan Venäjä ja Kiina ovat antaneet sotalaivoille melko vapaat kädet valita mitä tehdä merirosvojen suhteen jos kohdalle osuvat.

  Veikkaan että jos Petsamo olisi tähänkin hetkeen asti ollut Suomella, niin sitä kautta menisi laivoja jotka menisivät Koillisväylää pitkin.

  VastaaPoista
 2. Näinhän se on, suomalainen Adolf Nordenskjöld purjehti Vega-iaivallaan sen läpi jo yli sata vuotta sitten, juuttui toisn jäihin 9 kuukaudeksi ... Mutta toiveet ja todellisuus ovat eri asia.

  VastaaPoista
 3. Voisi kai se nytkin toimia osa-aikaisena väylänä. Siihen se ehkä kävisi parhaiten. Ympärivuotisuus edellyttäisi että sula aika olisi pitempi tai sitten Venäjän murtajat pitäisivät reitin auki.

  Kiina on tainnut osoittaa viime aikoina kinnostusta väylää kohtaan kun jokin sen laivoista purjehti jokin aika sitten koko reitin.

  Off-topic? Missä ja miten vietät joulun? Ruuat, jälkiruuat, juomat? Kun tiedät Italiasta, niin onko heillä edes joulua näinä päivinä, kun siellä ollaan katolisia? Meinaan jos ortodokseilla on omat juhlapyhät alkuvuodesta niin olisiko katolisilla myös omat?

  VastaaPoista
 4. Kotona kotona ja perinteiset kinkku yms. Italialaisten joulu samaan aikaan, mutta aattoa eivät juhli, vaan joulupäivää.

  VastaaPoista