torstai 24. helmikuuta 2011

Ilmatieteen laitoksen "sähköpurje" ei toimi(Kuvalaina innovaation sivulta)

Ilmatieteen laitos on innovoinut 2006 nk. "sähköpurjeen", joka on sittemmin saanut erilaisia "laatupalkintoja" ja jopa EU-rahoitusta lähes kaksi miljoonaa euroa. Tässä innovaation oma sivu:

Electric Sailing

Väitän, ettei se toimi !

Tässä tehdään nyt perustavalaatuinen fysiikan peruslakien väärinymmärrys, joka toisella tapaa tapahtuu myös analogisessa innovaatiossa nimeltä "aurinkopurje" tai "valopurje".

Oletetaan, että aurinkotuulen positiivisesti varautuneet protonit impulssillaan, liike-energiallaan noin 1000 km/s ajavat purjetta poispäin auringosta. Purje tehdään samannimiseksi eli positiivisesti varatuksi ajamalla elektronitykillä elektronit "jonnekin". Unohdetaan eräs perusasia: Protonien massa ja siis kineettinen energia on mitätön niiden sähkövarauksen aiheuttaman voiman rinnalla. Ei elektroneja voida ajaa minnekään, ne ovat avaruudessa koko ajan ja vetovoimallaan purjeeseen kumoavat täysin tuon mitättömän kineettisen energian, puhumme todellakin sata kertaluokkaa suuremmista voimista.

Valopurjeessa, josta Viacheslav Koblik teki maailman ensimmäisen väitöskirjan Turun Tuorlassa 2003 ("Solar Sail Motion in Near-Sun Regions", Annales Universitatis Turkuensis, Sarja A - Osa 302) erehdytään vastaavaan fysiikan väärinymmärrykseen. Vaikka Maxwell postuloikin fotonin impulssin, ei se massattomalla fotonilla ole oikea voima, vain virtuaalinen. Todellisuudessa ilmiö, joka liikuttaa purjetta, johtuu säteilyn lämmittämästä materiaalista irtoavien atomien reaktiovoimasta. Koblik´kin toteaa, että purjeen on oltava musta, vaikka Maxwellin teorian mukaan impulssin pitäisi olla kaksinkertainen täysin heijastavasta pinnasta. Tunnettu fyysikko Thomas Gold ja Haydenin observatorion johtaja,astronomi Steven Soter jo kiistivät ilmiön termodynaamisesti mahdottomana, jos siinä ei synny lämpötilaeroa, ei entropiaa, ei voi myöskään syntyä energiaa. Mustalla purjeella tätä atomien repulsiota syntyy vain niin kauan, kunnes purje saavuttaa säteilyn lämpötilan , eli ohuella purjeella muutama sekunti. Termodynamiikan toinen on taas kerran käsitetty väärin, kuten ilmastoalarmistien teorioissa ylenomaan.

Aurinkopurjeen konstruoijat, kuten Yhdysvalloissa Goldin oppilaat projektissaan, jossa on epäonnistuneesti pyritty ampumaan avaruuteen purje venäläisiltä ostetulla "Volna"-sukellusveneohjuksella 800 km:n korkuiselle aurinkosynkroniselle (napojen kautta kulkevalle) radalle, väittävät Goldin ja Soterin "sotkevan termodynamiikkaa säteilyfysiikkaan". Tämä on kardinaalinen erehdys, termo kakkonen on paljon fundamentaalisempi universumin laki kuin vain suljetun systeemin "Carnot-kierto", kuten moni fysiikan opiskelija erheellisesti luulee. Kaikki tuotettu energia edellyttää entropian, epäjärjestyksen kasvua, "jalomman" energian, kuten säteilyn,muuttumista lämmöksi.

Kirjoitin aikoinaan Tekniikan Maailman tiedekirjoittajana laajan artikkelin nimeltä "Pako avaruuteen", jossa käsittelin mm. aurinkopurjeprojektia, tässä pdf juttuun:

Pako avaruuteen

Jos Google tökkii, kuten usein viimeaikoina, tässä linkki erikseen, copy pastea ja lue:

http://img840.imageshack.us/img840/8879/pakoavaruuteen.pdf

9 kommenttia:

 1. Ensi vuonnahan tuo voi selvitä. Mitä, jos olet väärässä?

  VastaaPoista
 2. Ei olisi ensimmäinen kerta ;)!

  Japsien aurinkopurjeen väitetään toimivan teorian mukaisesti, mutta jospa teoria on väärä ja se toimii, mutta Goldin ja Soterin teorian mukaan, lopputulostahan ei voi erottaa?

  Niin tai näin, minä väitän noin (molempien kohdalla). Tietääkö joku muuten, onko Crookesin radiometriä koskaan viety avaruuteen sukkulalla ja testattu sen toiminta riittävässä tyhjössä?

  VastaaPoista
 3. Merkuriusta tutkiva Mariner-10 kokeili aurinkopurjeteoriaa käytännössä jo vuonna 1974. Luotaimen ajoaine oli loppunut, mutta asentoa pystyttiin edelleen säätämään aurinkopaneelien asentoa muuttamalla, koska auringon säteily synnytti niihin pienen mutta riittävän impulssin. Googlaamalla löytynee. Kokeile hakusanoja mariner 10 solar sail.

  VastaaPoista
 4. Hehe, ei ollut. Sensuuri tuli omasta takaa ;) Oli pakko katsoa, minkä selityksen tänne keksisit. Pahoitteluni. Lääketiede kutsuu, eikä aika enää riitä muuhun.

  Aut dosce, aut disce, aut discede.

  A posse ad esse non valet consequentia.

  --

  Ydinsota... =D Et kai lukenut artikkelia vähän turhan nopeasti? ;)

  VastaaPoista
 5. ...ja ehkä olen ulkomailta - tai jopa ulkoavaruudesta - kuka ties.

  VastaaPoista
 6. Niin, Kaj,kiitos mielenkiinnostasi aiheeseen :)!
  Mutta aiheuttiko tuon voiman auringon säteilypaine vai säteilyn paneelien materiasta poissinkoamat atomit? Kun katson noita japsien aurinkopurjeen saatuja arvoja, ne ovat aivan eri kertaluokassa kuin Maxwellin teoria edellyttäisi (Jos nyt Lebedin ja Nicholsin vuosisadan alun mittauksiin on uskominen).

  "Pastafari" eli nyt "anonyymi", hyvää jatkoa lääketieteen opinnoillesi. Tässä vastaukseni, jonka sähköpostisi torjui, viimeiseen väitteeseesi:

  Heh,

  Ensinnäkin, "RealClimate" on alarmistien palsta. Toiseksi, Kevin Tremberth oli tämä veikkonen, jolla oli joustavampi omatunto kuin maailman johtavalla myrskyekspertti Chris Landsealla. joka erosi vastalauseena IPCC:sta, koska se antoi "politiikan ohjata tiedettä".
  Siis IPCC:n neljännen seurantaraportin yhteenvedossa poliitikoille väitettiin, että ilmastonmuutos oli lisännyt Pohjois-Atlantin myrskyjä. Raportin pääkirjoittaja ja tiedemies, jonka erityisalaa tuo oli, Landsea, protestoi ja kun lause silti oli raportissa erosi ja tilalle nimitettiin Tremberth, joka antoi lauseen olla. Siis tietoisesti valehdeltiin. Tämä oli siis 2005, kahta vuotta myöhemmin Floridan ilmatieteen laitoksen tilastot kertoivat IPCC:n havaintovuonna myrskyjä olleen tavallista vähemmän. Näistä meillä vaiettiin täysin.

  http://www.climatechangefacts.info/ClimateChangeDocuments/LandseaResignationLetterFromIPCC.htm

  hannu.t.

  "Opeta, opi tai lähde", niinpä. Hylkäsit siis kaksi ensinmmäistä mahdollisuuttasi ;)?

  Ja eihän mahdollisten todellisuudesta todellakaan voi olla varma.

  Tuo ydinsotajuttu oli TESTI siitä, luetteko todella linkkini ;). Mutta noin kiihkeimmät ilmastotalebadit todella voisivat ehdottaa, olen varma siitä. Poistin muutaman painokelvottoman kommentin tähän topikkiin.

  VastaaPoista
 7. Kaksikielisyys maksaa Suomelle 1-2 miljardia euroa vuodessa.

  - Lokakuun lopussa 1915 lähti suomalainen lähetystö Tukholmaan: senaattori Otto Stenroth, Samuli Sario, A. H. Saastamoinen ja Axel Lille. Aaro Pakaslahti kertoo tästä teoksessaan Suomen politiikka maailmansodassa. Ruotsin valtakunnanmarsalkka kreivi Douglas vaati Suomelta Pohjois-Suomea (Kemijoki rajaksi) ja tarjosi korvaukseksi "niin suuren osan Venäjän Karjalaa kuin se haluaisi".

  Suomalaisten lähetystö ei kuitenkaan halunnut luovuttaa Pohjois-Suomea, mitä Ruotsi yritti anastaa vielä 1918.

  lyyxem.freehostia.com/teljo.htm

  Presidentti Relander kaatui ruotsalaismielisyyteensä kuusi vuotta sitten [1931]. Olin mukana siinä kokouksessa, jossa maalaisliitto päätti olla asettamatta presidentti Relanderia uudelleen presidenttiehdokkaaksi. Ja se tapahtui juuri hänen ruotsalaisystävällisen politiikkansa takia.

  Presidentti Svinhufvud ei kaatunut yksin ruotsalaisystävälliseen politiikkaansa, mutta se kuitenkin hyvin oleellisesti edisti hänen kukistumistaan.

  - Veikko Heiskanen, kansanedustaja (ml), professori

  lyyxem.freehostia.com/1930.htm

  Vuonna 1905 yleistä äänioikeutta vastusti "Huusis"-lehti. Linkissä Tuulispään pilapiirros.

  Piikkilangalla aidattu koulu Espoossa talvella 1908

  Vähävaraisten torpparien ja muonamiehien ponnistuksilla syntyi Luukkaan eli Luukin kansakoulu vuonna 1906. Jouluna 1907 C.G. Avellan teetti koulurakennuksen ympärille piikkilanka-aidan sekä karkoitti kevätlukukauden alussa kouluun pyrkivät lapset pois.

  http://suomenmaa.bravehost.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno juttu aloituksessa.
   Löysin tämän vahingossa.
   Taiampa olla samaa mieltä, näin lähes maallikkona.

   Aihe oli puheena, ja varoitin niitä fysiikan peruslaeista.

   Voisihan sen hyvinniin lähettää, ja katsoa miten syntyy siimasoppa.

   Teuris

   Poista
 8. Mielenkiintoista,Raimo,mutta valottaisitko minulle hieman,miten tämä liittyy topikin aiheeseen,Ilmatieteen laitoksen sähköpurjeeseen???

  VastaaPoista