tiistai 17. tammikuuta 2012

CBS-news: Aurinkovoima - toteutumaton lupaus

Helsingin Sanomien sunnuntain 15.1. numeron pääkirjoitusivulla kaksi Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkijaa hehkuttaa aurinkovoimaa Suomessa. No, "se härjistä puhuu, joka härjillä kyntää". Koska hesari ei julkaise mitään kritiikkiä kirjoituksiinsa,tuodaan se nyt täällä. Jopa aurinkovoiman "luvatussa maassa" Kaliforniassa se on suurissa vaikeuksissa. Presidentti Obaman vain vuosi sitten hehkuttama jättimäinen aurinkovoimayritys "Solyndra" meni konkurssiin vuosi aloituksensa jälkeen huolimatta 500 miljoonan taalan veronmaksajien tuesta. Nyt CBS-uutiset luettelee peräti 11 muuta "Solyndraa". Kalifornia sijoitti 20 vuoden aikana niin paljon "uusiutuviin" energioihin, että ennen rikas osavaltio on nyt "governaattorinsa" jäljiltä konkurssissa ja silti nämä energiat, biopolttoaineet mukaanlukien, edustavat vain alle prosenttia osavaltion energiantuotosta.

Aurinkovoima suuressa mitassa meillä,jossa talvella silloin kun sitä kipeimmin tarvittaisiin, on pimeää ja lumi peittää aurinkopaneelit, on silkkaa haihattelua. Mm. eräs ilmatieteen laitoksen tohtoritason tutkija hehkuttaa Saharaan (tuskin) rakennettavaa jättimäistä aurinkovoimalaa, joka kattaisi peräti 15% koko Euroopan energiantarpeesta. Mutta sielläkin aurinko paistaa tehokkaasti vain kuutisen tuntia puolenpäivän molemmin puolin ja hiekkamyrskyt vaativat valtava-alaisen paneeliston yhtämittaista puhdistusta.

Kukaan ei ole esittänyt tehokasta keinoa varastoida energiaa pimeän ajaksi, tasaisella hiekka-aavikolla ei oikein voida ajatella vettä käyttävää patoallasta ja pumppuvoimalaakaan, puhumattakaan alueen geopoliittisesta levottomuudesta, tuollainen laitos olisi yhtämittaa terrorismin kohteena ja Wanha Eurooppa hytisisi vilusta. Aurinkokennojen valmistus on myös vaikeita jätteitä tuottavaa teollisuutta, tästä aiemmin tässä blogissa. Kirjoittaja kävi pari vuotta sitten Kiinan "piilaaksossa" Wuxissa kutsuttuna tutustumassa aurinkokennojen valmistukseen, Kiina on tällä hetkellä maailman johtava toimittaja.Helsingin Sanomat 15.1.2012


TOWNHALL

5 kommenttia:

 1. Kuikahan suuri alue pitäisi kattaa aurinko-paneeleilla Saharassa, että tuo 15% Euroopan energiantarpeesta saavutettaisiin? Onkohan noissa laskelmissa huomioitu sähkönjakelun häviöt kun sähköä siirretään esimerkiksi vaikka tuonne Tanskaan?

  VastaaPoista
 2. Muistaakseni ajatus oli siirtää energia tasasähkönä suprajohtavin kaapelein maan alla. Tämä olisikin turvallisempaa ja häviöt vähäisemmät,mutta kallista,kallista,supraverkkoja on vasta muutama kokeilulinja maailmassa. Käänsin aiheesta aikoinaan SciAmin artikkelin TM:lle:

  Vetytalous

  VastaaPoista
 3. Pieni tekninen pulma blogisi lukuun on ilmestynyt ihan hiljattain. Kommenttien luku IE9-selaimella ei enää onnistu. Kommenttilinkin avaus tuottaa vain täysin tyhjän sivun. Noh, onhan näitä muitakin selaimia toki.

  VastaaPoista
 4. @Anonyymi

  Eräs toinenkin lukija ilmoitti samasta pulmasta. Hän onnistui pääsemään kommentteihin selaimen Mozillaan vaihtamalla, toimisiko sinulla? Kerro tuloksesta niin jatkamme ongelman selvittelyä! Jos muillakin vastaavia ongelmia, ottanette yhteyttä sähköpostilla:

  ilmastohuijaus(at)yahoo.com

  VastaaPoista
 5. Niin, Firefoxilla jo tuon edellisenkin kommentin kirjoitin, koska IE9:llä se ei ole mahdollista. Mozilla siis toimii kommenttien lukuun ja kirjoittamiseen.

  VastaaPoista