perjantai 13. marraskuuta 2009

Peter Taylor: "Ilmastolobby"

harmlesssky


"In the first part of his new book, Peter Taylor scrutinises the scientific research that underpins concern about global warming and finds that it is unconvincing. This extract, taken from the second part of the book, looks at the political dynamics that have promoted global warming to the top of the international agenda. As a life-long environmental campaigner Peter is well placed to consider the role that activist organisations have played in this process"
"Greenie Watch" Helsingin Sanomien ilmastokirjoittelusta, perjantai 13.11.2009:

Ilmastouskon jutut:

1. B3 "Ruoantuotannon lisääminen ei saa nälkää katoamaan maailmasta" (Annamari Sipilä)


Ilmastokriittiset jutut:

C7 "Aurinko on vastaus ilmastolle" (Heikki Arola/Jaakko Ihamuotila)

Nyt on rehelisyyden nimissä myös mainittava, että tässä viikon kuluessa kun en ole seurannut "uskon" artikkeleita, HS on yllättäen julkaissut peräti neljä kriittistä
kommenttia "Mielipide"-osastollaan:

1. "Hiilestä yritetään tehdä mörköä ja syntipukkia" (Hannu Tanskanen 8.11.09)
2. "Entä jos emme halua uusia haittaveroja?" (Petteri Järvinen 10.11.09)
3. "Hiilidioksidipäästöt eivät säily pitkään" (Folke Stenman 11.11.09)
4. "Tuulivoima on luonnonvarojen tuhlausta" (Martti Tiuri 12.11.09)

13 kommenttia:

 1. Greenland ice loss 'accelerating'

  The Greenland ice sheet is losing its mass faster than in previous years and making an increasing contribution to sea level rise, a study has confirmed.

  The team used weather data, satellite readings and models of ice sheet behaviour to analyse the annual loss of 273 thousand million tonnes of ice.

  "Since 2000, there's clearly been an accelerating loss of mass [from the ice sheet]," said lead researcher Michiel van den Broeke from Utrecht University in the Netherlands.

  In total, sea levels are rising by about 3mm per year, principally because seawater is expanding as it warms.

  The 2007 Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) report projected a sea level rise of 28-43cm during this century.

  "It does show that the [ice loss] trend has accelerated, and the reported contribution to sea level rise also shows a significant acceleration - so if you multiply these numbers up it puts us well beyond the IPCC estimates for 2100."

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8357537.stm

  --

  Satellites witness lowest Arctic ice coverage in history (14 September 2007)

  The area covered by sea ice in the Arctic has shrunk to its lowest level this week since satellite measurements began nearly 30 years ago, opening up the Northwest Passage – a long-sought short cut between Europe and Asia that has been historically impassable.

  Arctic sea ice naturally extends its surface coverage each northern winter and recedes each northern summer, but the rate of overall loss since 1978 when satellite records began has accelerated.

  http://www.esa.int/esaCP/SEMYTC13J6F_index_0.html

  --

  1st commercial ship sails through Northwest Passage (November 28, 2008)

  The Canadian Coast Guard has confirmed that in a major first, a commercial ship travelled through the Northwest Passage this fall to deliver supplies to communities in western Nunavut.

  For a ship to be able to travel through the Northwest Passage, which has historically been impassable with thick ice, had some wondering if the MV Camilla Desgagnés is heralding a new era in Arctic shipping.

  Rayes said he's proud to know his company, which is a managing partner of Nunavut Sealink and Supply, is the first to deliver sealift cargo through the fabled Arctic waterway.

  He added that the company plans to transport cargo through the Northwest Passage again next fall.

  http://www.cbc.ca/canada/north/story/2008/11/28/nwest-vessel.html

  --

  Haluaisin kuulla blogin pitäjän kommentin yllä oleviin artikkeleihin liittyen.

  VastaaPoista
 2. Minusta tuo "Greenie Watch" Hesarin uutisista on tosi hyvä idea. Jatka sitä!

  VastaaPoista
 3. Kuva pohjoisnavan jääpeitteen pienenemisestä viimevuosina:

  http://www.leveesnotwar.org/wp-content/uploads/2007/10/LNW_2007Arctic.IceMelt.jpg

  VastaaPoista
 4. "Greenie Watch" unohtui siinä hämmingissä, kun hesari yllättäen julkaisi omani, prof. Folke Stenmanin ja prof. Martti Tiurin kommentit. Kiitos muistutuksesta !

  VastaaPoista
 5. Pohjoisen jäätiköstä; näköjään tuosta on yhtä monta erilaista tutkimusta kuin on tutkijoitakin, mutta kiistattahan samaan vuodenaikaan tehdyssä mittauksessa jäätä on nyt enemmän kuin 2007 ja 2008, vaikka kaikki ovatkin pitkäaikaisen keskiarvon alapuolella. Antarktisen jääpinta-ala kuitenkin kasvaa, kaksi kohtaa joista sulaa, toinen on kelluva jäähylly ja toisen alla on aktiivinen tulivuori.
  Saksalaisten lentotutkamittaukset todistivat jään paksuuden olevan kaksinkertainen oletettuun nähden ja Grönlannissa on ennätyskylmää.

  VastaaPoista
 6. Mitä Antarktisen jääpinta-alan kasvamiseen tulee, kaikki tutkijat eivät siitäkään nähtävästi ole yksimielisiä. Alla oleva tutkimus on tosin julkaistu 2006.

  --

  Antarctic ice sheet losing mass, says University of Colorado study

  The most recent Intergovernmental Panel on Climate Change assessment, completed in 2001, predicted the Antarctic ice sheet would gain mass in the 21st century due to increased precipitation in a warming climate.

  But the new study signals a reduction in the continent's total ice mass, with the bulk of loss occurring in the West Antarctic ice sheet, said Velicogna.

  VastaaPoista
 7. Linkki unohtui:
  http://www.eurekalert.org/pub_releases/2006-03/uoca-ais022806.php

  VastaaPoista
 8. Kehoittaisin pitämään riman korkealla Greenie Watch -luokittelussa. Jos joku pitää aurinkoenergiaa oikeana vastauksena ilmastonmuutokseen tai joku toinen ydinvoimaa, ei tämä minusta järin kriittistä ole. Tai esim pseudoskeptikko Atte Korhola. Minusta kriteerin pitäisi olla se, kritisoiko kirjoitus teoriaa "ihmisen aiheuttamasta ilmaston lämpenemisestä". Jos on kriittinen jotain ilmastotalkoiden osa-aluetta (vaikka hehkulamppukieltoa) kohtaan mainitun teorian puitteissa, ei kirjoitus ole oikeasti ilmastokriittinen.

  VastaaPoista
 9. Totta, tässä joutuu kritiikissä tyytymään "tähänkin vähään", "täyskieltäjiä" kuten kirjoittaja ei kovin montaa ole julkisuuteen tullut. Edes Ari Vatanen ei kieltänyt lämpenemistä, mutta totesi, että hyvähän se vain on ;-)! Ilahduttava muutos on kuitenkin tapahtunut HS:n mielipidepalstalla, tänään taas yksi "kriittinen" eli toimittaja-kirjailija Harri Nykänen. Jatketaan seurantaa !

  (Kuten "widgetissä" oikealla yläkulmassa näkyy, lämpötilan lasku lokakuuhun mennessä on 0.28 astetta, suunta on selkeä)

  VastaaPoista
 10. Mielestäni jako "ilmastouskoviin" (AGW eli ne jotka uskovat ihmisen eli lähinnä hiilidioksidin aiheuttamaan ilmaston läpenemiseen) ja ilmastoskeptikoihin ("kriittisiin") on liian SUPPEA.

  Näiden välissä on ns. ilmastorealistit, jotka puntaroivat aihetta ns. tasapuolisesti.

  Kolmijako (vähintään) on "tutkinnallisista" syistä välttämätön. Ja helpompi myös sille, joka tätä hommaa hoitaa. Ei ole mitään merkitystä (tieteellisen metodin mielessä) jakaa ihmisiä (kirjoituksia) "susiin ja lampaisiin". Nämäkään asiat kun eivät ole "mustia" tai "valkoisia."

  VastaaPoista
 11. Kolmijako on mielestäni olemassa. Siis se että "ilmastouskovaisten" ja "ilmastoskeptikoiden" välissä on ns. ilmastorealistit.

  a) ilmastouskovaiset, alarmistit
  b) ilmastorealistit
  c) ilmastoskeptikot, kriitikot

  Aika moni ilmastorealisti on näkemyksissään lähempänä skeptikoita kuin uskovaisia.

  VastaaPoista
 12. Mielestäni tähän voidaan vielä lisätä ryhmä d: "denialistit".

  Ilmastoskeptikot (yleensä) myöntävät (viime vuosisadan n. 0.7 C asteen) lämpenemisen, mutta pitävät IPCC:n väittämää ihmisen (90 prosentin) syyllisyyttä liioiteltuna, ja myös uusien tutkimusten mukaan (maankäyttömuutokset, noen eli black carbon vaikutus, valtamerten lämpösyklit ym.)todennettuina.

  Denialistit (d) puolestaan kieltävät tai epäilevät vahvasti, että koko lämpeneminen on huijausta tai väärien mittaustulosten (lämpömittarit maan pinnalla, ei siis satelliitit)aikaansaannosta (tai peräti manipulointia).

  Itse näkisin tällaisen NELIJAON tarpeelliseksi.

  Jos mennään vielä pitemmälle, on vielä välinpitämättömien ryhmä (e), joille koko ilmastojuttu EVVK.

  VastaaPoista
 13. Vaikka ilmasto onkin lämmenyt noin vuodesta 1970 vuoteen 2000 ja viilentynyt sitten, niin miksi se ei vain ole sitä luonnollista ilmastonmuutosta?

  Miksi tuo 30 vuoden lämpiäminen täytyy väkisin laittaa ihmisten syyksi?

  Oikea skeptikko ei kiellä ilmastonmuutostosta itsessään, mutta epäilee erittäin vahvasti ihmisen osuutta siihen.

  VastaaPoista