lauantai 2. tammikuuta 2010

GRL-tutkimuksen yllätystulos - ilman CO2-osuus ei ole lisääntynyt 160 vuoteen !

Sciencedaily


TUTKIMUS (abstrakti)


"In contradiction to some recent studies, he finds that the airborne fraction of carbon dioxide has not increased either during the past 150 years or during the most recent five decades"

The research is published in Geophysical Research Letters.

8 kommenttia:

 1. Pieni korjaus otsikkoon.

  Hiilidioksidin määrä on toki noussut, mutta lisääntyneestä hiilidioksidista sitoutuu meriin ja biomassaan yhtä suuri osuus kuin aikaisemminkin, eli luonnon hiilidioksidin imemiskyky ei ole "kyllästymässä" kuten on pelätty.

  VastaaPoista
 2. Niin. Ymmärsin kyllä, otsikossani sanotaankin "CO2 osuus". Kieltämättä se voi antaa aiheen väärinkäsitykseen, mutta otsikko on tarkoituksella provosoiva generoidakseen mielenkiintoa tutustua tutkimukseen ;-)!

  VastaaPoista
 3. Hiilidioksidin määrän muutoksilla ei ole korrelaatiota lämpötilan muutoksiin. Aiemminkin on ollut aikoja jolloin ilmassa oli hiilidioksidia enemmän kuin nyt mutta lämpötilat olivat kylmempiä. Ja oli myös semmoisia lämpökausia jolloin hiilidioksidia oli ilmassa vähemmän kuin nyt.

  VastaaPoista
 4. Tarkasteltaessa CO2:n määrää ilmakehässä pitää aina muistaa aikaskaala ja valtamerien vaikutus.
  Sellaisina aikoina, kun aurinkosyklit ovat voimakkaita, maapallon valtameret lämpenevät ja vapauttavat CO2:ta ilmakehään. Pikku-jääkauden jälkeen maapallo on lämmennyt, jolloin myös hiilidioksidin määrä ilmakehässä on noussut. lisäksi CO2:ta on pääsyt ilmakehään fossilisten polttoaineiden käytön myötä.

  Hiilidioksidin kokonaismäärä ilmakehässä on noussut vajaata kolmesta sadasosaprosentista vajaaseen neljään sadasosaprosenttiin.

  Nyt on kuitenkin huomattava, että CO2 ei säätele maapallon ilmastoa ja sen lämpötilaa. Määräävä tekijä on auringo aktiivisuus ja valtameret / niiden oskillaatiot. Lisäksi oma merkityksensä valtamerien lämpökapasiteettiin on varmasti myöskin maan sisältä (vrt. laattatektonikka, vulkanismi)vapautuvalla lämmöllä.

  VastaaPoista
 5. "That would be very superficial interpretation of these results. Half of the CO2 we emit stays in the atmosphere and thats enough to cause global warming."

  Dr. Knorr kun häneltä kysyttiin radiohaastattelussa kumoaako hänen tutkimuksensa ilmastonmuutoksen.

  VastaaPoista
 6. http://www.sciencedaily.com/news/earth_climate/global_warming/

  VastaaPoista
 7. Nyt kyllä on pakko todeta, arvoisa blogin pitäjä, että syyllistyt tahalliseen harjaan johtamiseen otsikon avulla. Muistaakseni tämä ei myöskään ole ensimmäinen kerta.

  Vaikka tarkoituksena olisikin herättää mielenkiintoa, keltaisen lehdistön menetelmät eivät mielestäni sovellu kriittiseen ja tieteelliseen keskusteluun. Kyseiset menetelmät syövät pahasti blogin uskottavuutta.

  VastaaPoista
 8. Eihän toki, sanoin vain asian suomeksi:

  "that the airborne fraction of carbon dioxide has not increased either during the past 150 years or during the most recent five decades"

  Jokainen lukiessaan tutkimuksesta ymmärtää, mistä on kysymys. Keltainen lehdistö harrastaa tällaisia otsikkoja:

  "Elvis löytynyt Kuusta !"

  ;-)

  VastaaPoista