perjantai 13. elokuuta 2010

Ilmaston lämpeneminen ei aiheuttanut "Helsinkiä suuremman" jäälautan irtoamista Grönlannin Petermannin jäätiköstä



(Kuva: Petermannin jäätikkö kesällä 2009 - kuva HS)



ILMASTON LÄMPENEMINEN EI SYYNÄ PETERMANNIN JÄÄTIKÖSTÄ LOHJENNEESEEN JÄÄLAUTTAAN


Asiantuntijoiden, mm. Delawaren yliopiston oseanografian professori Andreas Muenchow´n mukaan ilmiöllä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä ilmaston lämpenemisen kanssa, sillä Grönlannin jäätiköiden lohkeileminen johtuu niiden alla virtaavasta merivedestä ja mm. Petermanin jäätikkö on kasvattanut kokoaan viimeisen kahdeksan vuoden ajan, joten lohkeileminen on normaalia. 1962 samasta jäätiköstä irtosi nykyiseen verrattuna yli kaksinkertainen jäälautta. Kuluvan vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden
keskimääräistä lämpimämpää kautta pidetään Tyynen meren El Nino-merivirran neljän vuoden välein aiheuttamana nk. ENSO (El Nino Southern Oscillation)-ilmiönä.

Antarktisen jäämassa kasvaa myöskin ja useimmiten mediassa nähdyt kuvat lohkeilleista "jäävuorista" ovat Etelämantereen lounaiskulmassa sijaitsevasta suhteellisen pienestä Wilkinsin kelluvasta jäätiköstä,jonka sulaminen ei siis vaikuta meren pinnan korkeuteen sitä eikä tätä.

1960-70 -luvulla samat tiedemiehet, jotka nyt hehkuttavat ilmaston lämpenemisestä, olivat varmoja piakkoin tulevasta jääkaudesta, mm. Yhdysvaltain presidentti Barak Obaman
tiedeneuvonantaja John Holdren julkaisi yhdessä ekologi Paul Erlichin kanssa tällaisen "maailmanlopun ennusteen" 1971"

1 kommentti:

  1. Merijää on valmiiksi meressä, nimikin sen sanoo. Merijää on vain vedessä olevaa kiinteää vettä. Jos jää on jo valmiiksi meressä, niin sen sulaminen ei voi nostaa merenpintaa. Miksei tuota tajuta?

    Jokainen voi tehdä kokeen. Laittaa ensin astian pohjalle jäitä, sitten kaataa vettä johonkin korkeuteen asti ja merkitsee muisiin mikä on korkeus. Kun jäät ovat sulaneet niin korkeus on sama. Vettä on saattanut haihtuakin sinä aikana.

    VastaaPoista