keskiviikko 17. marraskuuta 2010

EU - Maailman toiseksi suurin huijaus?
Nyt ovat hinnat euroissa jotakuinkin samat kuin ennen euroa markoissa,kahvi ja pulla vaikkapa huoltoaseman baarissa 3-5 euroa,eli euron ja markan alkuperäisen kurssin mukaan 18-30 mk. Toisin sanoen,monet hinnat ovat kuusinkertaiset,joillakin palkka on kaksinkertainen. Miten tällainen kusetus on ollut mahdollinen? Alkuvuosinahan vakuutettiin Suomen olevan "nettosaajan" EU:sta,se tarkoitti sitä,että melkein kaikki omat rahamme saatiin tukina takaisin. Nyt olemme jo pitkään olleet nettomaksajia ja miljarditukia mm.maataloudelle ollaan vetämässä pois, maksamme jopa Britannian osuutta EU-maksuista,kun britit eivät halua. Suomi ottaa lainaa, jokaisen suomalaisen osuus jo 13 000-14 000 euroa ja lahjoittaa näitä miljardeja jo Kreikalle, nyt tulevat vuoroon käsi ojossa Irlanti,pian Portugal,sitten Italia ja Espanja, joiden kaikkien hauskan elämän maksajiksi joudumme. Kreikalla mm. on turhaa omaisuutta,vaikkapa pelikasinoja kolme kertaa velan arvo,mutta niitä ei voi käyttää takuuna,miksihän? Eipä ihme,että viestintäministeri Suvi Linden sanoo Perussuomalaisten saavan 35% äänistä ja Soinista tulee presidentti,jos Irlantiin ja Portugaliin aloitetaan lapioimaan lainarahaa. Huumoria kenties,mutta kipeän lähellä todellisuutta:

MTV3

Ja "laajenemiskomissaari" Olli Rehn ajaa Turkkia EU:iin ! Olemmeko me vähän tyhmiä?
Alussa uskoin EU:n olevan vain kotimaissaan sivuraiteille joutuneiden poliitikkojen taivaspaikka,mutta kyllä se näyttää olevan paljon enemmän, "Ilmestyskirjan peto" ?

11 kommenttia:

 1. Jotenkin on vaikea ymmärtää sitä kansakuntaa joka on elänyt 80 vuotta sitten, että kuinka ovat selviytyneet?
  Tänä päivänä kun ei selviydytä oikeastaan mitenkään, kansat elävät velaksi, samanaikaisesti on tietoyhteiskunta on netti ja tv ja radio, lisäksi EU, rikkautta ja hyvinvointia.
  Onko ennen ollut kaikki paremmin?

  VastaaPoista
 2. "Hallintoalamaisena" voisin toisinaan olla vahingoniloinen ja todeta että on hyvä kun Helsingin herratkin joutuvat pokkuroimaan johonkin suuntaan eli Brysselin herroja. Herrallakin on herra. En joka kerta ajattele näin mutta joskus.

  Ennen EU:ta oli EY, sitä ennen EEC ja ihan ensin hiili-ja teräsyhteisö. Aiemmat olivat paljolti talousyhteisöpainotteisia eikä niissä ollut joka asialle toimintakenttää. Jotkut asiat ehkä edellyttävät monen maan yhteistyötä mutteivät suinkaan kaikki. Sosialistit ja sosiaalidemokraatit ovat kuitenkin aina yrittäneet viedä joka asian ylikansalliselle tasolle.

  Pahin homma on siinä että koko höskä on tehty Ranskaa varten Ranskan ehdoilla, ranskalaisen hallintotyypin mukaan ja toiminta sijaiseekin Ranskassa ja ranskankielisessä Belgiassa. Mikäli se sijaitsisi Saksassa, olisi se luultavasti täysin eri tyyppinen monessa mielessä.

  Periaatteessa markkahinnan muuttaminen euroon olisi vain jakolasku eli rahasumma X/5,94573. Euro oli olemassa tilivaluuttana kuiteissa ja kirjanpidossa ja hintalapuissa jne. 1.1.1999-31.12.2001 kun käteisraha ja maksettavat hinnat olivat markoissa. Noina kolmena vuotena oli mahdollista opetella tajuamaan mitä tarkoittaa joku summa euroiksi käännettynä. Itse en noina vuosina paljoa katsellut eurohintoja. Olisi pitänyt, kun oli aikaa. Kuinka moni tajuaa että satanen on sama kuin 16,82 €? Tuonkin olisi voinut opetella 1999-2001.

  Jotenkin tuntuu että kauppiaat ja hankintaketjun eri portaat vetävät välistä enemmän kuin ennen ja hinnat pyöristetään ylös. Myöskin päivittäistavarakauppa on kartellimaista. 1 sentin kolikkoa ei ole joten sekin lisää ylös pyöristämisen riskiä. Hintojen nousu on ollut suurempi kuin mikä ns. tavallinen hintojen nousu edellyttäisi. Voit vaikka kokeilla Rahamuseon hintalaskuria ja vertailla eri vuosien rahasummien arvoja. Jos joku juttu, esim. ruokakaupan ostokset maksoi 100 mk vuonna 2001, se maksaa nyt enemmän kuin 16,82 €, tai enemmän mitä indeksikorotus vaatisi eli rahanarvonlaskurin mukaan 19,04 €.

  Rahanarvonlaskuri on täällä.

  Vai onko suomella joitain erityispiirteitä mitkä nostavat hintaa? Raakaöljyn maailmanmarkkinahinta? Kylmä ilmasto ja pitkät välimatkat? Välilliset verot? Työvoimakustannukset? Eikö kiinalaisten ym. halpamaiden tuontitavaroiden pitäisi laskea muitakin hintoja? Tai halvalla tuotettu argentiinalainen naudanliha? Vai meneekö erotus vain eri portaiden katteisiin eikä loppuhinta tipu?

  Jos on tallessa kauppakuitti markka-ajan viimeiseltä vuodelta 2001, niin voisi ostaa samat tuotteet nyt kaupasta ja katsoa mikä on hinta.

  Vertailun vuoksi pitäisi ostaa samanlaiset tavarat toisesta euroalueen maassa, kuten Saksa ja Italia tms.

  No, elektroniikka on sentään halvempaa. 1997 sain pöytätietokoneen joka maksoi silloin 10700 markkaa eli rahalaskurin mukaan nykyrahassa 2216,37 €.

  VastaaPoista
 3. Hauskaa kun euro mollataan jollakin kahvilahinnoilla tai muilla yksittäisillä esimerkeillä. Jos ajatellaan kokonaisuutta niin eurosta on ollut enimmäkseen hyötyä. Muistan a-studion ohjelman ehkä vuoden takaa jossa toimittaja esitteli pitkää ruokatavaraostoslistaa jonka hän oli säästänyt ajalta päivää ennen euroon siirtymistä. Tämän listan mukaan hän meni samaan kauppaan, osti samat tavarat ja vertasi loppusummaa. Uusi ostoslista osoitti euron halvempaa hintaa.

  Esimerkki 2. Olin Jari Sarasvuon luennolla hänen mukaansa elitaso on noussut eu aikana nopeimmin sitten nälkävuosien jälkeen joskus 1800 luvulla.

  Entisaikojen ihannoiti johtuu huonosta muistista. Joku sanoikin että ihmisen muistiin pitää luottaa yhtä paljon kuin maaliskuisiin kevätjäihin.
  Hyvinä vanhoina aikoina (1900) Suomalaisten keski-ikä oli 47 vuotta.

  Toivotan eurolle ja eu:lle pitkää ikää. En kaipaa 10 % inflaatioita enkä 15% korkotasoja kuten markka aikaan oli tavallista.

  VastaaPoista
 4. Totta on se että yksilö elää pitempään ja voi hyvin, kysymys on kuitenkin yhteisöstä ja siitä kuinka sen hyvinvointi kehittyy jatkossa, minkalainen on se matematiikka jota käytetään kun tulot pienenevät ja menot kasvavat. Suomi velkaantuu nopeammin kuin koskaan aiemmin ja sitä perustellaan sillä että muut velkaantuvat vielä enemmän
  Kansalaisella on käsitys että velat on maksettava?

  VastaaPoista
 5. On eurossa tietenkin se hyöty että voi helpommin käydä kauppaa sinne missä on sama raha käytössä. Valuuttakurssiheilahteluja ei tällöin ole. Myöskin painoarvo dollaria, puntaa ja jeniä vastaan on suurempi kuin pienellä rahalla.

  VastaaPoista
 6. Kyllä minä hyvin vielä muistan markkahinnat, eikä kahvikuppi taatusti maksanut silloin 12 markkaa!

  Markka-aikana pärjäsi tuloillaan ja jotain jäi säästöönkin,nyt täytyy niuhottaa kuukauden viimeiset päivät. Pötypuhetta,että autojenkaan hinnat olisivat laskeneet, keskihintaluokan auto maksaa nyt 25 000-30 000 euroa, joka on 150 000-
  180 000 markkaa,sillä sai jo kalliin mersun,kaksikin!

  Tuo nyt on etu,ettei tarvitse valuutta vaihtaa Euroopassa EU-maissa,mutta jos olisi otettu taala,ei tarvitsisi vaihtaa suurimmassa osassa maailmaa,euroja on turha tarjota vaikkapa jenkeissä.Kallis euro tukkii vientiämme,Ruotsi kruunullaan vie niin vietävästi!

  Koko syy EU:n ja euron perustamiseen oli ranskalaisten koppavuus,ne eivät voineet sietää USA:n ja taalan valta-asemaa. No,näyttää siltä,että euron päivät ovat luetut,taala säilyy hamaan ikuisuuksiin.

  VastaaPoista
 7. Jos nyt yhtäkkiä otettaisiin kansalliset valuutat takaisin, niin saataisiinko hinnat sille tasolle missä ne olivat 2001, tai edes 2001 taso+indeksikorotus?

  Yhteisvaluutta toimisi paremmin pienemmissä valuutta-alueissa, semmoisissa mitkä täyttävät ehdot parhaiten. Euron asemasta olisi kai voinut luoda muutaman rahavyöhykkeen jotka oltaisiin muodostettu yhteensopivien maiden kesken.

  Saksan markka oli kansallisten valuuttojen aikana se mitä pidettiin parhaimpana rahana Euroopassa. Sen suhde oli Suomen markkaan 1:3.

  Sitä nyt on hankalaa arvioidia miten dollari toimisi päiväittäisenä kotimaisena käyttövaluuttana muualla kuin USA:ssa. Kansainvälisen kaupan rahana, maksuvälineenä ja kirjanpidossa sitä on hyvin kauan käytetty. Markka-aikana dollarin hinta oli kai jotain 4,7-5,5 välissä.

  FED:n toiminta on tehty lähinnä jenkkejä varten eikä muulle maailmalle.

  Miten toteutettaisiin dollarin käyttöönotto Euroopan maissa? Mitkä maat siihen osallituisivat ja mitkä jäisivät ulos? Ja miten se vaikuttaisi kunkin valtion omaan rahankäyttöön ja maan kansantalouteen, korkoihin ja pörssikursseihin? Toisaalta jenkit eivät ikinä mainostaneet sodan jälkeen että ottakaa eurooppalaiset meidän dollari käyttöön. Tai en ainakaan ole kuullut tuommoista.

  Aikaisemmin rahan arvo sidottiin kultaan ja hopeaan. Kulta ja hopea itse ovat aikojen kuluessa olleet kaikkialla kelvollisia arvometalleja joilla voi maksaa. Pitäisikö niitä ryhtyä käyttämään rahana?

  Ennen taisi monessa paikassa olla systeemi jossa olisi käytössä monta eri vaihtoehtoista maksuvälinettä. Muinoin jos maanviljelijällä ei ollut rahaa käytössä, hän maksoi veronsa viljana, kotieläimenä tai lihana, kasviksina, hedelminä, rypäleinä tms.

  Muistaako blogin pitäjä idänkaupan Kekkosen aikana? Idänkaupassa Neukkulan kanssa ei käytetty rahaa vaan tavara vaihdettiin, esim. annettiin laiva ja saatiin öljyä. No, oli siinä ensin laskettu tavaralle dollariarvo ja sitten päätetty mitä vaihdetaan mihinkin.

  VastaaPoista
 8. Palataas aiheeseen! Iltalehdessä taas vaaditaan ilmastonmuutoksen nopeaa pysäyttämistä, kun kuulemma linnut katoaa. Yksi syy on se että linnuille tärkeitä alueta valjastetaan energiakäyttöön jolla ilmastonmuutosta pyritään hillitsemään. Toi ei mene enää edes todella huonona vitsinä läpi.

  VastaaPoista
 9. "Toivotan eurolle ja eu:lle pitkää ikää. En kaipaa 10 % inflaatioita enkä 15% korkotasoja kuten markka aikaan oli tavallista."

  Vuosina 1993-1999 Suomessa elettiin markka-aikaa, ja inflaatio oli noina vuosina keskimäärin karvan yli 1%. Korkotaso oli korkea 90-luvun talouskriisivuosina. Mutta kuinka muuten olisi voinutkaan olla? Ruotsissa oli sama juttu vaikka kriisi oli lievempi.
  Tämä kirjoitus oli taas hyvin tyypillinen eurouskovaisen hengentuote. Ei päätä ei häntää.

  VastaaPoista
 10. Katsoppa inflaatioprosentit sitä ennen.
  Skeptikkona on vaikea uskoa kun syytetään vain yhtä asiaa vaikeuksista. Sama koskee ilmastonmuutosta ja eu:ta. Varsinkin kun tilastot
  puhuvat toista ja asiantuntijat ovat montaa mieltä. Aika harvoin kuulee talouden asiantuntijoiden väittävän, että euro olisi ollut suomelle pääsääntöisesti haitallinen.

  VastaaPoista
 11. No niin,nyt siis Irlannille 100 miljardia,seuraavaksi Portugal ja kun Espanja kaatuu EU:n syliin,rahat loppuvat ja palo leviää,se on EU:n ja euron menoa,seuraukset hirvittävät!

  VastaaPoista