maanantai 14. maaliskuuta 2011

Tuulen viemää

”Uusiutuvat energiat” ovat päivän mantra ja EU vaatii meitä vähentämään päästöjämme,tämä menee kansallisen päätösvaltamme yli. Eräs näistä lähti juuri vuodenvaihteessa käyntiin, eli ”biobensiini”, aina 10% etanolia sisältävä. Kansa vaan ei tunnu ymmärtävän parastaan ja tankkaa sitkeästi 98-oktaanista, jonka menekki on ”yllättänyt” valmistajan. Ensimmäisen kerran näemme kansan ”äänestävän jaloillaan” päättäjiensä viisautta vastaan.

Tuuli- ja aurinkovoima ovat noita ihmeitä, joiden uskotaan pelastavan meidät ”ilmaston lämpenemiseltä”. Tuulivoimaloita nousee kuin sieniä sateella rannikoilla ja kaikki me veroina tuemme tätä uutta energiaa parilla sadalla miljoonalla eurolla vuodessa hamaan tulevaisuuteen. Nyt ääripakkasilla on vain huomattu eräs kiusallinen tosiseikka, tuulimyllyt eivät pyöri ja sähköä synny juuri kun sitä kipeimmin tarvittaisiin. Eli tällä ”uudella energialla” me palelisimme. Tästä syystä tuulivoima vaatii rakentamaan saman määrän”varavoimaa”, hiilivoimaa lähinnä, koska ydinvoiman säätö on hankalampaa ja se on lähinnä perusvoimaa. Eli maksamme hommasta tukiaisten lisäksi vielä ylimääräiset ”fossiilisten”voimalat.

Tanska, jota mainostetaan ”tuulivoiman mallimaana”, havaitsi vuosi-pari sitten kiusallisen tosiasian, massiivisesti rakennettu tuulivoima ei vähentänytkään hiilipäästöjä ja niinpä maa teki ”hattutempun”, osti sähköä niin paljon ulkoa, Nordpoolista, että maan päästöt näyttivät vähentyneen. No, ne päästöt lankesivat meille muille pohjoismaille, ilmasto ei tiedä mistä hiili tulee. Nyt on havaittu, paitsi että tuulivoimalat ovat lintujen giljotiineja, myös että nehäiritsevät pahasti sekä armeijan että lennonjohdon tutkia, mm. Britannia aikoo kieltää rannikon tuulivoimaloita tätä syystä.

Kun ihmisiä ei saa innostumaan aurinkovoimaan lumen kattamilla katoilla talviyönä,vannovat asian puuhamiehet Saharaan joskus tulevaisuudessa rakennettavaan valtavaan aurinkovoimalaan, joka tuottaisi peräti 15% Euroopan sähköstä. Jos ei oteta huomioon sitä, että alue on poliittisesti erittäin epävakaa, tuottaa aurinkokennojen valmistus suuret määrät hankalia ongelmajätteitä ja kennoteollisuus on suurimpia fossiilisten polttoaineiden käyttäjiä tarvitsemiensa kemikaalien ja sähkövoiman johdosta. Niinpä sijoittajat nykyisin mm. Saksassa, ”aurinkovoiman mallimaassa”, pakenevat kiireen kaupalla uusista projekteista.

Ja jos ja kun tämä giganttinen jättiprojekti on joskus valmis, keksivät vihreät varmuudella jonkin syyn, miksi sitä ei olisi pitänyt rakentaa. Kun Nevadaan rakennettiin autiomaahan maailman suurin aurinkovoimala, alkoivat paikalliset vihreät boikotoida projektia, koska aurinkopaneelit kuulemma häiritsivät kilpikonnien seksielämää.

1 kommentti:

  1. Mutta toiveita herättävää on että usko ilmastonmuutokseen vähenee koko ajan!

    VastaaPoista