maanantai 16. huhtikuuta 2012

Avaruussukkula Atlantiksen museoon siirtoa katsomaan!

NASA museoi käytöstä poistetut avaruussukkulat, yksi menee Kaliforniaan, yksi (prototyyppi) New Yorkiin ja Atlantis tällä viikolla tuon erikois-B747 -jumbon selässä Washingtoniin Smithsonian ilmailumuseoon. Tätä viimeksimainittua lähden katsomaan. Olen vuosien varrella nähnyt paikan päällä kolme sukkulan laukaisua, kerran Discoveryn ja kahdesti Atlantiksen, on aika heittää jäähyväiset sille.

Kahdesti olen päässyt kutsuvierasalueelle eli noin 3,5 kilometrin päähän ja kerran n. 10 kilometrin päähän, johon asti lasketaan yleisö (Vanhan numero 1 tien ja Cape Kennedyn tien risteykseen). Kaksi lähdöistä tapahtui juuri ennen auringonnousua,joka onkin vaikuttavin näky, koko taivaanranta leimahtaa valoisaksi kuin aurinko jo nousisi ja noustuaan muutaman kilometrin auringonvalo heijastuu sukkulasta, paljain silminkin näkee apurakettien, "boostereiden" irtoamisen pari minuuttia lähdöstä niiden savujuovista, 7x suurentavalla prismakiikarilla apuraketitkin näkyvät mereen putoavina kiiltävinä neuloina. Ääni 10 km:n päästä on enimmäkseen vartalolla tuntuvaa infraääntä, 3,5 km:n päästä mahtavaa jyrinää noin 10 sekuntia rakettimoottorien syttymisestä. Viimeisin näkemäni lähtö oli tuolta etäisyydelta iltapimeässä, silloin mukana oli ruotsalaisastronautti Fugselang.

Neljäs sukkuloista (viidestä siis kaksi on tuhoutunut, Challenger ja Columbia),tämä
neljäs New Yorkiin menevä on Cape Kennedyssä ollut prototyyppi, joka ei siis koskaan oikeasti lentänyt ja yksi oikea jää Capeen. Kun kerroin laukaisuista eräälle amerikkalaiselle liiketuttavalleni Ann Arborissa, hän ihmetteli ja sanoi, että useimmat amerikkalaisetkaan, hän mukaanlukien, ei ole nähnyt laukaisua paikan päällä.
No, noiden kolmen näkeminen vaati kolmisenkymmentä käyntiä, useimmiten lähtö lykkääntyi niin paljon, ettei aika riittänyt jäädä katsomaan. Onnellisin tuntemani ihminen on floridalainen liiketuttavani, joka asuu niin lähellä Cape Kennedyä, että näkee kaikki laukaisut takapihaltaan!


STS-115 (Atlantis)pääsylupa laukaisupaikalle


STS-116(Discovery)-lupalappu


EDIT: Korjaus,Washingtoniin lentänyt sukkula onkin Discovery, NASA:n sivulla vielä eilen oli virheellinen tieto, että se olisi Atlantis.

Discovery´s final flight (video)

3 kommenttia:

 1. @ (huokaus)

  Voiko olla mitään säälittävämpää kuin vihreä blogisti? Kaj Luukko "Gaia"-blogissaan herjaa minua linkkaamalla blogiini "vitsi"-nurkkana,mutta on estänyt minua kommentoimasta asiaa.

  Samahan on kaikilla näillä isänmaan partureilla,Haaviston blogiin ei voi ollenkaan kommentoida,fyysikko Syksy Räsänen nk. "Tieteessä" sensuroi kaikki kommentit,joissa ei ylistetä hänen nerouttaan. Ajatelkaapa ja ajatelkaapa vielä kerran, mitä jos nämä pääsevät valtaan?

  No,nyt Floridan lämpöön Vapauden Maahan ja hetkeksi unohduksiin tämä kommunismin ulkomuseo;)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa, kun USAta väitetään vapauden maaksi. Sen julkinen tuhlaus on samaa luokkaa, kuin täkäläisessä kommunismin ulkomuseossa: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Us_gov_spending_history_1902_2010.png

   Valtion tuhlaamat rahat eivät sielläkään synny tyhjästä, eivät edes painokoneilla, vaan ne otetaan aina muodossa tai toisessa kansan selkänahasta.

   Valtio verottajana, tuotantovälineiden omistajana, hyödykkeiden tuottajana, markkinoiden sääntelijänä jne. on aina sosialismia, riippumatta siitä, minkä niminen valtio sitä tekee tai mihin se rahat käyttää; NASA vs. "hyvinvointi".

   Amerikkalainen veronmaksaja on "vapaudessaan" omaa luokkaansa, sillä se ei pääse verottajastaan (lue omistajastaan) eroon edes muuttamalla ulkomaille. Ei edes, vaikka olisi asunut lapsesta asti ulkomailla: http://mises.org/daily/5666

   Amerikkalainen vapaus on myytti. Se on julkisen budjetin perusteella 45 % kommunistinen siinä missä Suomi on 50 %. Ero ei ole suuri.

   Vapaan maan valtion tehtävä on ainoastaan ja enintään turvata kansalaistensa vapaus ja omaisuus ulkoiselta väkivallalta. Siihen riittää alle 5 % bkt:stä ja sekin kerätään vain vapaaehtoisin lahjoituksin.

   Poista
 2. @Anonyymi

  No,onhan eroakin. Arvonlisävero on täällä (tulin eilen Floridaan) vain 3-4%. Yrittäjän omaa asuntoa ei voi ulosmitata yhtiönsä veloista ja eläkettä saa ulosmitata vain 5 vuotta. Meillä verottaja jopa tekosyyllä "ohittaa" osakeyhtiön ja vie sinulta tuhkatkin pesästä (saat pitää nk. "suojaosan", joka on noin 20 euroa/arkipäivä eli n. 600 euroa/kk, köyhyysrajakin lienee jossain tonnin tietämissä, elä tuolla!) Verottaja tosin ulosmittaa meilläkin vain 5 vuotta, mutta yo velkoja 15 vuotta, eläkkeestäkin.

  Ja tulovero on USA:ssa vain n. 20% maksimissaan.

  VastaaPoista