tiistai 17. huhtikuuta 2012

"Taivas putoaa,taivas putoaa,kaakatti kana"

Tuo vanha lastenloru tulee mieleen, kun katsoo tämän päivän Helsingin Sanomien nk. "Tieteen" pääjuttua, Niko Kettusen "Demoni pakastimessa". Ei juuri päivää, ettei joku vihreä alarmisti keksi uutta maailmanlopun uhkakuvaa, "ilmastonmuutoksen" eri variaatiot ovat "Top Ten" -listan kärjessä. En tiedä kuka tämä Niko Kettunen on,samanniminen on tuo tunnettu pokerihai, mutta vaikuttaa juttu kopioidun Risto "Huuhaa" Isomäen kirjallisesta pieraisusta. Tosiasiassahan muutama "tutkijan" nimellä kulkeva vihereukko käveli suolla Siperiassa ja huomasi kaasua kuplivan siellä täällä, samaa tapahtuu meilläkin ylenaikaa, kun mätänevä kasvisjäte purkaa hiilidioksidia ja metaania. Hurja teoria tuosta syntyi tietenkin, nyt kaasuuntuu koko tundra ja hiilidioksidi muuttaa Maan kuumaksi Venuksen hornaksi.

Hiilidioksidia on toki paljon joka puolella, merissä ja merenpohjan klatraateissa,omituisessa metaanin ja veden yhdisteessä, "palavassa jäässä",mutta ne ovat olleet siellä iät ajat aiheuttamatta maailmanloppua. Hiilen kierto on varsin nopea, usean kymmenen vertaisarvioidun tutkimuksen mukaan 3-5 vuotta, ei suinkaan "tuhansia vuosia", kuten nämä Leo Straniukset ja yliopiston lehtori Räsäset väittävät tutkimalla alakoulun maantiedettä vuodelta 1952. Ja Kun Siperia ei edes lämpene, ei alailmakehäkään 17 viime vuoteen, päinvastoin, viilenee. Nyt ilmeisesti hesarin "tieteestä" on potkut saanut Timo Paukku, jonka kanssa meillä oli paljonkin erimielisyyttä, mutta toisaalta Timo julkaisi minulta, mm. oheisen "Tiede"-palstan pääjutun helmikuun ensimmäiseltä 2003:

Bioase

(Ikävä kyllä jutun hienot kuvat ja kaaviot eivät näy tässä tekstiversiossa)


No niin, Timo siis aikoinaan viisaasti totesi minulle: "Kirjoitin KAIKEN ilmastonmuutoksesta jo vuonna 2002". Niin sitä pitää! Nähtävästi lehden piti löytää joustavampi uskonsoturi ilmastoteologian pastoriksi. Mitenkä sitten kävi otsikon kanalle? Sitä en muista, joko se kaakattaessaan putosi orrelta ja taittoi niskansa tai kettu(nen) kuuli, tuli ja söi, eli maailmanloppuhan siitä kotkottajalle tuli!

6 kommenttia:

 1. Moi,
  Mietit kuka on Niko Kettunen?
  Tässä vastaus: linkki:http://www.journalistiliitto.fi/journalisti/lehti/2011/09/artikkelit/opiskelijat-haluavat-hesariin-ja/

  Eli kuten arvelinkin...sen enempää en kommentoi. Otti kyllä taas aivoon nuo Hesarin "tiedejutut". Jännää miten nuo juttujen taso vaihtelee, kun hesarissa tehdään kotikutoisesti ilmastonmuutosjuttuja ja sitten esim. Jani Kaaron "Apina on jo kiinni tietokoneessa"-juttu. Jani kirjoittaa ihan asiantuntevasti, vaikka ei olekaan suorittanut luonnontieteellistä tutkintoa, on muuten vain "itseoppinut" Nuorten Luontoa Jani ainakin on muistaakseni toimittanut. Sinänsä on ihmeellistä, että hesarilla ei ole varaa? palkata luonnontieteellisen koulutuksen saanutta tietokirjailijaa, koska onhan niitä?

  VastaaPoista
 2. @ En tunne yhtään "tiedetoimittajan" titteliä käyttävää (itseni lisäksi),jolla olisi lukion lyhyttä pidempi luonnontieteiden koulutus. Tässä muutama tuntemani:

  Timo Paukku (HS): Sosionomi ja valt.tiet.yo
  Pasi Toiviainen: Arkkitehti (voi olla lukion pitkä)
  Jukka Ruukki ("Tiede"): VTM
  Marko Hamilo ("Tiede" tai vapaa toimittaja): Psykol.yo
  Harri Domonyi (TM) Ylioppilas

  Korjaan, jos tiedot vanhentuneita!

  VastaaPoista
 3. Tämä on muuten hyvä hupipalsta, mutta harmittaa kun hyviä postauksia katoaa selittämättömistä syistä?

  :-?

  Voiko plokinpitäjä selittää vai onko fobioita?

  VastaaPoista
 4. @tyy

  Eipä väliä,mikä on motiivisi lukea blogia,hupia tai asiaa,aina saatat oppia jotain;)!

  Joskus raapustan kommentin päivän yleisistä aiheistakin ja seuraavana päivänä huomaan,ettei se oikein sovi asialliseen kontekstiin ja poistan. Pyrin keskittymään "ilmastonmuutos" -nimisen humpan krititiikkiin.

  VastaaPoista
 5. Venäläiset tietävät mitä tehdä vihermiehille: http://www.hs.fi/kotimaa/Venäjällä+pidätetty+ympäristötutkija+oli+ruuatta+toista+vuorokautta/a1305560250130

  VastaaPoista