tiistai 15. toukokuuta 2012

"Tuulimylly ydinvoimalan katolle" - Risto Isomäen tiede kunnostautuu taas hesarissa

"Tiedetoimittaja,kirjailija ja kansalaisaktivisti" (lukija päättää) Risto Isomäki kertoo taas päivän hesarin nk. "Tieteessä", miten varaudumme aurinkomyrskyn aiheuttamaan vuosien sähkökatkoon ja ydinvoimalan suojeluun. Lähtökohtana on vuoden 1859 nk. Carringtonin aurinkomyrsky,joka rikkoi sähköverkon muuntajia. Risto ei liene huomannut, että sähköverkot ovat noista Edisonin ajoista hieman kehittyneet. Joka tapauksessa, Risto ehdottaa pitkän sähkökatkon ajaksi ydinvoimaloiden katolle tuulimyllyjä ja aurinkokennoja. Sinänsä hyvä ajatus,mutta mistä varavoima yöllä ja kun ei tuule,kuten usein talvipakkasilla? Lisäksi Risto ehdottaa voimalan sydämeen lämpöpareja. Miksi, jos siellä on jäännöslämpöä, sehän pyörittää turbiineita? Kaikenkaikkiaan, ehdotukset ovat juuri sitä, mitä olemme kirjailija Isomäeltä aiemminkin saaneet, tukevasti ilmassa kuten napajäätiköiden sulamisen estävät leijat.

14 kommenttia:

 1. Hehheh. Eiköhän se ole leikit leikitty siinä vaiheessa kun voimakas aurinkomyrsky iskee. Sen jälkeen kun kaikki mikrosirut ja muu tekniikka muuntajatkin mukaanlukien on kärähtänyt kaikkialla voidaan vain laskeskella päiviä siihen kunnes ilmiliekeissä olevista reaktoreista tulevat säteilypilvet ovat tehneet lopun kaikista.

  VastaaPoista
 2. Kyllä ja taivas putoaa ja maa halkeaa sekä ufot tulevat ja tekevät selvää koko ihmisrodusta. Kaikilla noilla todennäköisillä tapahtumilla voi rahastaa tuhdisti,kun riittävä määrä hölmöjä kuuntelee.

  VastaaPoista
 3. Isomäen tittelissä ongelma on sana "ja". Sen tilalla pitäisi olla "tai" tai "vai". Titteli pitäisi siis olla "Tiedetoimittaja,kirjailija tai
  kansalaisaktivisti" tai "Tiedetoimittaja,kirjailija vai
  kansalaisaktivisti?" Tämäkin tittelin ongelma osoittaa, kuinka ilmastopiireissä logiikkaa ei tietoisesti 'uusinneta', koska logiikka on menneen ajan patriarkkaalinen jäänne, jota ei tarvita tulevaisuuden tyytyväisten ihmisen oikeudenmukaisessa degrowth-yhteiskunnassa, jossa ei 'uusinneta' miehisyyttä.

  VastaaPoista
 4. Yritetään uudestaan, kun ensimmäinen kommenttini taisi haihtua bittiavaruuteen.
  Sitä vain olin sanomassa, että tämänpäiväisessä Ilkassa on kaksi sellaista yleisönosastokirjoitusta, että toivoisin blogin pitäjän hieman kommentoivan niitä, jos mahdollista.
  Osoite paperilehden mielipidesivulle on "mielipide@ilkka.fi".

  http://www.ilkka.fi/mielipide/yleis%C3%B6lt%C3%A4/suomesta-biolandia-1.1194832

  http://www.ilkka.fi/mielipide/yleis%C3%B6lt%C3%A4/tuulivoimalla-on-suuri-kansantaloudellinen-merkitys-1.1194989

  VastaaPoista
 5. @Anonyymi (viimeisin)

  Todellakin, tämä tuli nyt ensimmäistä kertaa,joten jos lähetit aikaisemmin, en sitä saanut! Aina kannattaa yrittää uudelleen, tämä Googlen systeemi joskus hävittää kommentteja ja saattaa jäädä käsitys "sensuurista", sitä ei ole. Tutustun kommenttilinkkeihin ja palaan asiaan.

  VastaaPoista
 6. Asiasta viidenteen, Googlen Bloggerin huonoihin "ominaisuuksiin" kyllästyneenä vaihdoin Wordpressiin vuosi sitten, enkä ole katunut sekuntiakaan. Paljon ammattimaisempi ja stabiilimpi. Toki siinä on aina osoitteen vaihto sitten edessä...

  ML

  VastaaPoista
 7. Sinänsähän voimakas aurinkomyrsky on jo ihan mahdollinen skenaario. Kuitenkin oli ydinvoimaa tai muita riskitejiötä tai ei niin seuraukset pistäisivät ihmiskunnan kivikaudelle. Sinäsähän kuitenkin tällaisen tapahtuman todennäköisyys on huomattavasti pienempi kuin esimerkiksi globaalin ydinsodan, jollain ollaan jo lähes onnistuttu saamaan aikaiseksi muutamaan kertaan. Kova yritys vaikuttaa tälläkin hetkellä olevan jenkkipojilla ja muu maailma komppaa... Ei uuttaa tellus-rintamalta.

  VastaaPoista
 8. Vai jenkkipojilla,rättipääthän nuo riehuu ja Iran kaivaa oikein urakalla verta nenästään. USA on aina vedetty lähes väkisin sotiin mukaan. Ja näitä mahdollisia maailmanlopun skenaarioita nyt on loputtomasti Isomäen tapaisten "tieteiskirjailijoiden"
  päässä,niin kauan kuin niillä rahastaa tyhmemmiltä.
  Tieteiskirjailijalta olettaisi edes alkeellisia luonnontieteen faktojen hallintaa.

  VastaaPoista
 9. Google bloggeri oli ihan o.k. viime "uudistukseen" asti. Yrittävät kai pakottaa uuteen bloggeriin, mutta sillä katoaa puolet blogin sisällöstä.

  VastaaPoista
 10. Noh tuosta USA:n "sotaan ajatumisesta" voidaan olla aika monta mieltä. Omasta mielestäni jokainen sota jossa Yhdysvallat on ollut mukana on ollut ihan tietoinen valinta. On esimerkiksi syytä olettaa, että Pearl Harborista tiedettiin jo kuukausia ennen sen tapahtumista. Tai vaikka ei tiedetty niin kukaan ei ole niin idiootti, että olisi luullut japanilaisten jäävän aloilleen siinä vaiheessa kun öljytoimitukset katkaistiin ja japseilla riitti öljyä enää alle 2 vuodeksi. Muut sodat ovatkin jo paljon selkeämpiä tapauksia. Tietysti USA:ta on aina yleensä painostettu mukaan sotaan.. Jokatapauksessa alkaa olla aika offtopiccia...

  Se nyt on kuitenkin pakko myöntää, että muukin maailma on tässä ihan yhtälailla mukana, kuten alkp kommentissa ilmaisin.

  VastaaPoista
 11. "Syytä olettaa", että Pearl Harborista tiedettiin jo kuukausia ennen sen tapahtumista"

  Ja USA olisi kasannut sinne laivastonsa kerralla tuhottavaksi? Lievästi epäuskottavaa! Ja Pearl Harboristako japsit öljyä hakivat?

  VastaaPoista
 12. Sehän siinä juuri olikin, tärkeimmät laivat lähtivät Pearl Harborista ennen hyökkäystä. Yleisesti siis epäillään USA:n onnistuneen murtaa Japanin radioliikenteen salauksen (ja surkean sellaisen, oli kai sen ajan tavallinen teleliikennesalaus) jo kauan ennen Pearl Harboria.

  Pearl Harboristahan ei öljyä lähdetty hakemaan, mutta jos kaikki tukikohdan alukset olisivat olleet maissa niin ei jenkeillä olisi ollut mitään sanottavaa Japanin sotatoimiin ainakan vuoteen, jolloin Japani olisi voinut vapaasti valloittaa Tyyneltämereltä sen kaikki öljypitoiset saaret ja varmistaa niiden puolustuksen.

  Yleisestihän Roosevelt olisi halunnut saada USA:n mukaan toiseen maailmansotaan Euroopassa, mutta kansa vastusti ajatusta. Pearl Harborin jälkeen tilanne oli kuitenkin hiukan erilainen. Samalla lailla suurin osa kansasta tuskin olisi halunnut lähteä Lähi-Idän sotiin ennen 9/11:ä. Tuo 9/11 on kyllä vielä ihmeellisempi tapaus kuin Pearl Harbor. Tiedusteluhan tiesi tekiöistä jo ennen hyökkäystä, ja tekijöilä oli ilmiselvästi Saudi-Arabian hallinnon suojaus. Huvittavinta kuitenkin on, että iskuista on aina syytetty vuoron perään jotain tahoa joka on haluttu eliminoida vaikkei sen osallisuudesta olisi ollut mitään todisteita, kuten nyt iskuista syytetään jopa Irania!

  VastaaPoista
 13. Sinä olet nyt lukenut liikaa noita Riikka Söyringin höpötyksiä "Magneettimediasta",joka jumalan asiasta muka löytyy salaliitto, jonka takana tietenkin on, kukas muu kuin paha-paha-USA ;). Vähän samaa luokkaa kuin "tärkeiden laivojen lähtö Pearl Harborista" on tuo väite, etteivät juutalaiset tulleet töihin WTC-torneihin juuri tuona 911-päivänä. Mm. Popular Mechanics -lehden tekemä tutkimus ja yli 300 asiantuntijan haastattelu osoittaa nuo teoriat täydeksi huuhaaksi. Sinä varmaan myös uskot, ettei kuulentoja koskaan tehty?

  VastaaPoista
 14. Kuulennot tehtiin ja WTC:n juutalaistyöntekiöistä en tiedä mitään. Pearl Harborin tapauksessa tärkeimmät lentotukialukset saattueineen olivat lähteneet muistaakseni kaksi viikkoa ennen hyökkäystä partiomatkalle, tuosta voi sitten päätellä mitä hyvänsä, saattoi olla ihan rutiinitoimi joka sattui hyvään aikaan. Tuossa nyt kuitenkin vähän juttua Pearl Harboriin liittyen:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Attack_on_Pearl_Harbor#Anticipating_war
  http://fi.wikipedia.org/wiki/Hyökkäys_Pearl_Harboriin#Salaliittoteoriat

  VastaaPoista