tiistai 5. kesäkuuta 2012

Risto Isomäki HY:n "Tiedekulmassa": "Merien rautalannoitus"

(Logonsa ankka kuvannee foorumia) Helsingin yliopiston "Tiedekulman" tämän viikon esitelmissä maanantaina dosentti (yliopiston lehtori) Jouni Räsänen. Aikoinaan väittelin Räsäsen kanssa HS:n palstoilla hiilidioksidin "eliniästä" ilmakehässä,joka Räsäsen mukaan on "tuhansia vuosia" ja esittämäni uuden vertaisarvioidun amerikkalaisen tutkimuksen mukaan vain 3-5 vuotta. Pari päivää myöhemmin HY:n fysiikan professori (emeritus) Folke Stenman kirjoitti samalla "mielipide"-palstalla, että löytyy 33 tukimusta,joiden mukaan elinikä on samaa luokkaa kuin kertomani. Enpä viitsi mennä Räsästä kuulemaan. Risto Isomäki kertoo huomenna meren rautalannoituksesta. Liekö Risto saanut idean TM-artikkelistani TM 2-2006 ? Tämä uusiseelantilaisen merentutkija John Martinin teoriahan kertoo merten olevan "aneemisia" ja rautaa lisäämällä saataisiin hiilidioksidia sitovat levät kasvamaan nopeammin. Tuossa on kuitenkin monta kysymysmerkkiä. Ensinnäkin, vain osa meristä kärsii raudan puutteesta ja lisättävä määrä olisi valtava. Joku voi sanoa, että onhan merien pohjassa rautaa "how much" sotien seurauksena. Ongelma tässä on se, että rauta liukenee vain happamaan veteen ja merien pH on alkalisella puolella, hieman päälle pH 8. Alkalisella puolella rauta II:na (ferro) liuennut rauta hapettuessaan muuttuu rauta III:ksi (ferri) ja saostuu. Voisi tietenkin olla mielenkiintoista kuulla, mitä Risto on keksinyt ratkaisuksi asiaan,mutta tuntien aiemmat innovaationsa en taida viitsiä. Viimeinen esitelmä perjantaina sen sijaan saattaisi olla visiitin arvoinen, ympäristönmuutoksen professori Atte Korholan "Keskiajan helle ja lätkämaila" klo 12:00. Tässä linkki HY:n ao. sivuun: HY Tiedekulma

3 kommenttia:

 1. Raudan kylvämisellä meriin on myös toinen hyvin epätoivottava seuraus: http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8569351.stm

  Merinisäkkäät ja pingviinit kuolevat. Hupsista.

  VastaaPoista
 2. BBC

  Tässä suora linkki uutiseen. Jo tuon idean esittelytilaisuudessa Valkoisen Talon "pyöreän pöydän" keskusteluissa G.W.Bushin kaudella tiedemiehet esittivät, että raudan lisäämisen vaikutuksia ekosysteemiin ei tunneta.


  Nyt täytyy tässä heti sanoa,että en toki tiedä,suosittaako Isomäki tätä vai vastustaa, tai mitä mieltä toinen aiheesta puhuja,prof. Jorma Kuparinen on asiasta.

  Ideassa sinänsä on tiettyä loistokkuutta,vain biologiset systeemit voivat tuottaa lähes globaaleja vaikutuksia,johon teknologia yksin ei pysty.

  VastaaPoista
 3. Tuohan on kuitenkin edistystä kun Atte Korhola päästetään kertomaan kenties kielteisiä asioita Ilmaston lämpenemisen "tutkimisesta".

  VastaaPoista