maanantai 17. lokakuuta 2011

Miksi Kiina sensuroi blogini?





Blogiani luetaan 106 maassa, mutta ainoastaan Kiinan kansantasavalta (China PRC) bloggasi blogini heti sen jälkeen kun eräs Wuxin aurinkokennofirma oli siinä käynyt viisi kertaa ja kutsui sen osoitteella minut tutustumaan tuotantoonsa joulukuussa kaksi vuotta sitten. Yhteyden ottanut vientipäällikkö valitti, ettei blogini enää aukea ja varmistin itse saman matkallani sekä Pekingissä että Shanghaissa. Viisumi matkaan kuitenkin irtosi ilman ongelmia kolmessa päivässä ja vastaanotto raja-asemilla oli suorastaan ystävällinen, ei mitään muita tarkastuksia kuin passin nopea vilkaisu. Tuon jälkeen on luultavasti sensori itse käynyt kerran blogissa.

Joku epäili, että silloinen kirjoitukseni, jossa kerroin IPCC:n Pachaurin suostuneen Kiinan ilmastoneuvonantajaksi ja kehoituksensa hyödyntää "länsimaiden huonoa omaatuntoa" saattoi olla syynä. Ehkä, luulen kuitenkin, että Kiinan nettisensuurin, maailman kattavimman, politrukki vain sensuroi sen "varmuuden vuoksi", ymmärtämättä sisältöä, estääkseen kontaktit länteen. Meillä Suomessa huvittava esimerkki sensuurista on vaikkapa vihreiden "ilmastoasiantuntija", arkkitehti Pasi Toiviainen, jonka blogi on "skeptikkovapaa alue", eli muilla kuin ilmastoteologian uskovilla on porttikielto. Voiko agendassa epäonnistumista enää paremmin tunnustaa?


Pasi Toiviaisen blogi

9 kommenttia:

  1. Sellaista se on. Jopa "avoin" wikipedia tietää kertoa kiistattomana totuutena, että fossiilisten hiilivetyjen polttamisen on osoitettu voimistavan kasvihuoneilmiötä.

    En jaksanut kahlata artikkelin historiaa läpi nähdäkseni, onko joku yrittänyt korjata tai kyseenalaistaa tuota väitettä, mutta löisin vetoa, että sellainen muutos ei montaa päivää vanhene.

    Halukas kokeilemaan?

    VastaaPoista
  2. En oikein ymmärtänyt, miten tämä kommentti liittyy tähän topickiin, jossa kerrotaan Kiinan nettisensuurista?

    Wikipedian "kiistattomat totuudet" .. noh,tämä lukijoidensa laatima tietokirja kertoo vain, ketkä ovat sen aktiivisimpia päivittäjiä ja viherliiga tässä kunnostautuu.

    Se, voimistaako fossiilisten polttamisesta syntyvä hiilidioksidi "kasvihuoneilmiötä" on kovinkin kiistelty aihe ja tässä blogissakin löytyy toista tuhatta vertaisarvioitua tutkimusta, joissa tuo ei ole ollenkaan niin selvää kuin uskotaan.

    Koko "kasvihuoneilmiö" ilmakehässä on kysymysmerkki, on tutkimuksia, joiden mukaan ilmakehä pikemminkin toimii lämpöpumpun tavoin, ei kasvihuoneen. Koko termi lähtee ruotsalaisen Svante Arhenniuksen SPEKULAATIOSTA toista sataa vuotta sitten.

    VastaaPoista
  3. "Ihmiskunnan tuottama ilmastouhka on tieteellisesti osoitettu tosiasia, ja se vaatii meitä kohdentamaan kaiken huomiomme, älymme ja tarmomme ongelman ratkaisemiseen – ei sen vähättelyyn ja samalla pahentamiseen. Keskittykäämme jatkossa ymmärtämään planeettaamme ja sen ekosysteemejä ja suojelemaan niiden tulevaisuutta.
    Siteeraan tässä (taas kerran) ilmatieteen laitoksen johtaja Mikko Alestaloa, joka on jo pidempään tavannut omissa luennoissaan sanoa, että ilmastonmuutoksen epäileminen on yksinkertaisesti “modernin tieteen halveksimista”."

    Jos moderni tiede tämän ongelman ratkaisee
    näin yksinkertaisesti, niin mihin ihmeeseen sitten rahaa tarvitaan eri verojen, päästömaksujen ym. muodossa?

    VastaaPoista
  4. Kiina on sensuroinut koko blogspotin, joten tuskin siinä on mitään henkilökohtaista. Lisätietoja löytyy googlaamalla The Great Firewall of China. Eston kiertäminen on toki varsin vaivatonta, mutta tällöin käyttäjien IP-osoitteet ovat jossain muualla kuin Kiinassa, joten he eivät näy tilastoissa kiinalaisina kävijöinä.

    VastaaPoista
  5. @Kiinassa asuva:

    Voi olla nyt, mutta kun siellä joulukuussa 2009 kokeilin Shanghain hotellissani, useimpaan muuhun tuntemaani blogspot-osoitteeseen pääsi, vain minun blogiini ei, joten vaikutti kohdistetulta?

    VastaaPoista
  6. Tuo Pasin blogi näköjään kuoli yhtänopeasti kuin usko ilmaston lämpenemiseen;)

    VastaaPoista
  7. Niinpä, näkyy olevan päivitetty viimeksi vaalien aikaan huhtikuun puolivälissä ;=).

    VastaaPoista
  8. Joo, vaikea sanoa vuodesta 2009. Silloin täältä ilmeisesti pääsi YouTubeenkin ja moneen muuhun paikkaan, jotka nykyisin ovat blokattuja.

    VastaaPoista
  9. @Kiinassa asuva.

    Oletkos kokeillut miten Tor toimii siellä Kiinassa? Alapuolella olisi linkki ko. projektiin.

    https://www.torproject.org/

    VastaaPoista