torstai 12. huhtikuuta 2012

Risto ja pumppuvoimalat hesarin "tieteessä"
Tiistain Helsingin Sanomien nk. "Tiede"-palstalla,joka enimmäkseen on ollut Arja Kivipellon keskikoulun elukkaoppia, "ilmastoasiantuntijaksi" palkattu tiede- tieto- ja aktivistikirjailija (lukija päättelee mikä) Risto Isomäki hehkuttaa pumppuvoimaloita aurinko- ja tuulisähkön tallentamiseen. Ristohan,kuten lukijat ehkä muistavat,kävi vasta Nummelan kirjastossa valistamassa meitä tyhmiä landepaukkuja,että tsunamit aiheutuvat ilmastonmuutoksesta.


Länsi Uusimaa

(Risto Isomäen tiedontaso on todellakin,kuten toimittaja toteaa, "hengästyttävä". Tähän astihan alan tiedemiehet ovat väittäneet tsunamien aiheutuvan merenpohjan mannerlaattojen liikkeestä)


Metsänhoitaja Mikael Pentikäisen korvattua päätoimittajana edellisen suurisukuisen turhapuron hän vakuutti minulle sähköpostilla,että "nyt keskustelua ilmastonmuutoksesta tarvitaan". Ilahtuneena kerroin,että pitkällä kokemuksellani ja kirjoittajakyvyilläni (olen kirjoittanut myös HS:n tiedepalstaa) olen käytettävissä. Pentikäinen vastasi, että palkkasin jo Risto Isomäen ja Vihreän langan päätoimittaja Elina Grundströmin,muita ei tarvita. Niinpä, vihreä on kauden muotiväri ja sopii metsänhoitajan imagoon.

No niin,Risto siis yllämainitussa kolumnissaan ratkaisee "uusiutuvien" energioitten välttämättömän säilöntätarpeen pumppuvoimaloilla. Kas tuulivoimaloistahan sähköä tulee vain tuulella (ei liian kovalla,jolloin taas ei tule) ja aurinkokennoilla kesäisen keskipäivän aurinkoisilla neljällä tunnilla (jollei ole pilvistä,kuten usein). Tämähän on vain rinnakkaisversio siitä, että sanotut energiat vaativat aina rakentamaan KAKSI voimalaa, joko hiilivoimalan tai pumppuvoimalan niiksi kahdeksikymmeneksi vuorokauden tunniksi,jolloin sähköä ei tuulesta tai auringosta tule. Tämä on tavattoman kallista,erityisesti merkittävän kokoinen aurinkovoimala vaati läänin verran kennoja ja tuulivoimala tuhansia satametrisiä torneja vastamaan yhtä hiili- tai ydinvoimalaa.

Isomäen teorian mukaan pumppuvoimala säästää "miljoonien kotien" tuhoa merkitseviltä patoaltailta. Mutta kuinka pumppuvoimala toimisi ilman samoja patoaltaita? Ja yleensä noilla seuduilla,joihin patoaltaat rakennetaan,asuu vain tusina poropaimenta,jotka saavat maistaan ruhtinaallisen korvauksen. Jokainen meistä kaupunkilaisistakin joutuu elämänsä aikana muuttamaan useastikin, ei maassa mitää magiaa ole. Kun tehdään perinteinen vesivoimala, ei myöskään tarvita hirvittävän kalliita aurinko/tuulivoimaloita, luonto kas hoitaa tuon veden noston ihan itse. Eli Riston idea on se, että maksetaan moninverroin siitä, että saadaan hieno aurinko/tuulovoimalametsä? Kuulostaa kovin Riston aiemmiltakin innovaatioilta,kuten napajäätiköiden sulamisen estäminen lennättämällä niiden yllä leijoja.

Ei tähän halpaan sorru ainoastaan Isomäki,jolla tietääkseni ei ole mitään tieteellis-teknistä koulutusta? Vuoden päivät sitten väittelin Sanoman kolmen maakuntalehden (Kouvolan Sanomat, Kymen sanomat,Etelä-Saimaa)palstoilla aiheesta Ilmatieteen laitoksen professori Ari Laaksosen kanssa, joka hehkutti Saharaan rakennettavaa ja 15% Euroopan sähköstä tuottavaa aurinkovoimalaa. Mitään käytännöllistä ratkaisua ei ole esitetty sen energian säilöntään, jopa noilla leveysasteilla sähköä tullee vain kolmisen tuntia puolenpäivän molemmin puolin. Pumppuvoimalaa on vaikea ajatella pöydänpinnan tasaiseen Saharaan. Puhumattakaan mm. hiekkapölyn aiheuttamasta ongelmasta kaupungin kokoiselle kennostolle tai alueen geopoliittisesta levottomuudesta,jonka johdosta voimala olisi alinomaa terrorititekojen kohteena ja Wanha Eurooppa hytisisi kylmissään.Näin päivän aiheeseen viitaten oheistan linkin juttuuni tsunameista TM:ssä 2005. Päätoimittaja Martti Merilinna viesti vähän ennen pääsiäistä tuolloin, että tarvittaisiin juttu tsunameista ja luonnonkatastrofeista yleensäkin. "Keskustelimme toimituksessa ja katsoimme sinut parhaaksi kirjoittamaan sen, saat tilaa niin paljon kuin haluat ja aikaa kaksi viikkoa".


TM 4-2005

8 kommenttia:

 1. Mutta katsos Hannu kun ilmastomuutos lämmittää maalaattoja, ne paisuvat, ja täten lisääntyvät tsunamitkin. Itse asiassa kaikki tsunamit ovat ilmastonmuutoksen aikaansaamia, kaikki reaktiothan perustuvat viherfysiikassa muutoksiin ilmastossa.

  VastaaPoista
 2. Isomäen aerogel-eristeissäkin on semmoinen pikku probleemo, että ne maksavat saman verran kuin tyhjiöeristeet ollessaan silti 2 kertaa heikommin eristäviä.

  VastaaPoista
 3. @Anonyymi I

  Näinhän se on nähtävä;). Vakavasti,oletan Isomäen tarkoittaneen,että kun mannerjäätikkö sulaa,sen paine kallioperään vähenee ja siitä aiheutuu sitten maanjäristyksiä ja tsunamejakin.Osuinkohan oikeaan?
  Aika paljon oletuksia tuossa kuitenkin täytyy tehdä.

  VastaaPoista
 4. @Anonyymi II

  Mitä mahtaa olla Isomäen aerogeeli? Onko se sitä NASA:n kehittämää äärimmäisen kevyttä piivaahtoa,jota käytetään avaruusaluksissa?

  VastaaPoista
 5. Ja vielä koskaan kukaan ei ole kertonut, mitä tapahtuu jos maapallon keskilämpötila nousee jonkun 6 astetta. En laske järjelliseksi luonnehdinnaksi väitettä, että silloin kaikki kuolee, koska: Maapallon lämpötila on ollut noin suurinpiirtein tuon verran lämpimämpi USEIMMITEN. Nykyinen jääkausi on verraten harvoin esiintyvä tilapäinen häiriö. Tiedettävästi muutaman asteen lämpimämpi lämpötila ei johda totaaliseen tuhoon. Siis miksi niin tapahtuisi nyt tällä kerralla?

  Osaisiko joku valistaa tällaista perusjunttia, joka ei ymmärrä mitä eroa on +6 astetta 30 miljoonaa vuotta sitten ja +6 astetta vuonna 3012?

  VastaaPoista
 6. Jaa-a, sitä aerogeliä ei ainakaan jutusta tullut ilmi. Isomäki varmaankin juuri tarkoitti tuota ilmiötä, hiukan jännältä silti kuulostaa... Varsinkin kun mannerjäätiköstä sulaneet vedet kuitenkin painavat merenpohjaa ihan yhtälailla, vaikkakin paine sulaksi jääneellä manneralueella helpottaa.

  VastaaPoista
 7. Norjan herra Breivik on hyvä esimerkki todellisuuden ja fiktion sekoittumisesta älykkään ihmisen aivoissa. Breivik ei ole siis mielisairas sanan lääketieteellisessä merkityksessä, vaikka harhat (Islamin salaliitto jota vastaan uljaat valkoiset ritarit taisteleva) hallitsevat ajatusmaailmaa. Isomäen jutut viittaavat samaan psykiatriseen henkilötyyppiin. Onneksi herra Isomäki ei ole vaarallinen. Hän on vain harmiton kaupunkihullu, jonka jutut voivat vakuuttaa vain toisia teknologisesti lukutaidottomiä, kuten Hesarin toimittajia.

  VastaaPoista
 8. @ Pyydän,pysytään asiassa,nimeltä mainitun henkilön nimittäminen "hulluksi" voi täyttää kunnianloukkauksen mitat ja laki,vaikka siihen kai muutos on tulossakin,joka lisää blogin pitäjän vastuuta,on nykyisin se,että kirjoittaja vastaa sanomisistaan.

  Minua toki kutsuttiin "hulluksi" ja vaikka miksi monen monta kertaa tuolla nk. "Tieteen" palstoilla ja moderointi ei koskaan poistanut kommenttejaan. Tapasin sanoa "hulluttelijoille": Tuo ei ollut loukkaus vaan diagnoosi. Jos sinulla ei ole psykiatriaan erikoistuneen lääkärin papereita, olet syyllistynyt puoskarointiin, joka on rangaistavaa".
  No, leikki sikseen,uskon Isomäen olevan "kovanahkainen" mitä tulee herjoihin, sen julkisuus tekee.

  VastaaPoista