sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

"2012" - Tieteisroskaa pahimmillaan

Erehdyin minäkin valvomaan puoleenyöhän eilen ohjaaja Roland Emmerich´in uusimman rykäisyn parissa, edelliseen jossa "ilmastonmuutos" tuhosi Maan, jopa vihreiden Satu Hassi jakoi vapaalippuja ja suositteli katsomaan. Olipa ajanhukkaa ja hyvän yöunen tuhlausta, on väärin puhua tällaisen kohdalla edes SciFistä, mielestäni sekin edellyttää edes jonkinasteista luonnontieteen faktojen tunnustamista.

Lähtökohta, neutriinoteleskooppi yli kolmen kulometrin syvyydessä vanhassa intialaisessa kuparikaivoksessa oli kylläkin lupaava, juuri vanhoihin kaivoksiinhan neutriinoteleskoopit usein rakennetaan suodattamaan pois muut materian kanssa reagoivat hiukkaset. Neutriinot menevät Maan läpi kuin tyhjää vaan ja muutama miljoona neutriinoa läpäisee kehommekin joka sekunti ilman vähäisintäkään vaikutusta, onhan neutriino maailmankaikkeuden yleisin "hiukkanen" fotonin jälkeen ja aurinkomme tuottaa niitä runsain määrin. Ehkäpä tunnetuin neutriinoteleskooppi sijaitsee vanhassa nikkelikaivoksessa Kanadan Sudburyssa, SNO, jossa tutkijaryhmä McDonalds et al 2005 todisti auringon neutriinojen oskillaation ja siten massan. Uusin ja suurin, "IceCube" taas juuri valmistui Etelänavalle, kuutiokilometri kirkasta jäätä.

IceCube

Mutta sitten, filmin mukaan auringossa tapahtui valtava purkaus ja "uuden tyyppinen" neutriinokuuro alkoi kuumentaa Maan sisustaa. Nyt mentiin lujaa fantasian puolelle, mikään kolmesta tunnetusta neutriinosta (joista kahden muun superpositio, eli niiden kvanttiaallonpituus on erilainen, ovat auringon neutriinot kolmasosaltaan) ei reagoi millään tavoin materian kanssa, vain äärimmäisen harvinainen suora törmäys atomiin aiheuttaa tunnusomaisen reaktion, Cherenkovin säteilyn, joilla ne tunnistetaan raskasvesi (D2O)-ilmaisimessa, jota SNO:ssa on tuhat tonnia eli miljoona litraa.

SNO

Loppu filmistä sitten onkin tavanomaista katastrofirymistystä, sataan kertaan nähdyin tietokoneanimaatioin ja sankarin pakenemista kiharatukkaisten lastensa kanssa,miekkonen on tietenkin sankarien tapaan eronnut,mutta entinen muija kiinnostaa. Ja loppujen lopuksi, kun megatsunamit upottavat mantereet ja alkavat ulottua Mount Everestin huipulle, neljäsatataatuhatta onnellista pakenee jättimäisillä laivoilla, uusilla Noaan arkeilla uuteen kotiin Afrikkaan, joka jotenkin on jäänyt hukkumatta. On myönnettävä, että nukahdin välillä pätkiksi, mutta tuskin menetin mitään. Maya-intiaanit kuulemma ennustivat tämän jo tuhansia vuosia sitten, maailmanloppu tulee joulukuun 21. päivä tänä vuonna, koska kalenterinsa loppuu siihen. Minä pikemminkin uskon, että värikynänsä loppuivat silloin.

14 kommenttia:

 1. Huvittavinta on, että se kalenteri ei lopu, vaan ajanlasku ainoastaan alkaa alusta, siirrytään 12:sta 13:sta baktuniin.

  VastaaPoista
 2. Totta turiset, Hannu. Elokuvassa taisi olla yksi kohta tieteellisesti oikein ja se oli juurikin se alun 'neutriinot menevät kaiken läpi', joka sitten seuraavassa kohtauksessa romutettiin sekin.

  Elokuvan kohokohdat olivatkin muualla. Mahtavissa tehosteissa. Talot kaatuilivat ja lentsikalla vain lenneltiin niiden alta tai läpi. Kentucky Fried Chikenit paistuivat ja yksi pahis putosi korkealta, sitä ennen oli jo tuhottu muutama miljardi hyvistä. Arvot olivat siis kohdallaan.

  Minusta huvittavinta oli se, kun sanottiin, että mannerlaatat olivat liikkuneet 23 prosenttia suuntaansa. Kiina kohti Amerikkaa. Laskin huvikseni, kuinka paljon tuo olisi metreissä. Ei sen enempää kuin 7700 kilometriä. Mihinkäs se Tyynen valtameren vesi meni odottelemaan muutamaksi tunniksi ennen kuin päätti tzunamina hyökätä Kiinan kolmen rotkon padon kimppauun.

  Mereltä padolle on matkaa noin 1200 kilometriä. Ja sitten kun arkki pääsi padolta irti, niin kahden minuutin kuluttua se oli törmäämässä Mount Everestiin, jonne padolta on matkaa parisentuhatta kilometriä.

  Hauskanen, tyhjäpäinen elokuva, kun jenkeille luotu.

  Enkä kenellekään spoilannut elokuvan loppua. Kuvaa ei kannata katsoa kuin tehosteiden takia.

  VastaaPoista
 3. @Phony

  "Kuin jenkeille luotu". No,pikemminkin meikävihreille.

  "Phony" nk. "Tieteestä"? Jos noin,hauska tappa wanha tuttu;). Todistaa,että on siinä aviisissa yksi täyspäinenkin.

  VastaaPoista
 4. @Hannu

  Juu, se ainoa ja oikea Phony.

  "Kuin jenkeille luotu", pitäähän aina olla piikki pistävä. Mutta olet kyllä oikeassa. Elokuva sopii mainiosti "Durbanin pönttöpäillekin". Varsinkin sille suomalaisministerille.

  VastaaPoista
 5. @Hannu

  Sanoo, mitä sanoo. Mutta en pidä siitä, että ilman (julkaisu)lupaa kerrot minun yksityisistä emaileistani vaikkapa Kai Luukon Gaia-sivustolla. Tulen kyllä itse kommentoimaan, sinnekin, julkisesti omat mielipiteeni.

  Kysy.

  VastaaPoista
 6. @Phony

  Tuossapa tuli hyvä kommentti! Kysyitkö sinä minun lupaani,kun vuodatuksessasi nk. "Tieteessä" yhdistit minut lehden historian jokaikiseen häirikkönimimerkkiin? Se kuule kirpaisi ja on laajassa levikissä, tulee googlatessa nimellänikin ensimmäisten joukossa! Katse peiliin, kansankynttilä :(!

  Ja vielä, sinun oma nimesi ei kärsinyt, olet vain nimimerkki,minä kärsin omalla nimelläni! Laki sanoo, että nimimerkkiä (jos takana ei ole yleisesti tunnettu henkilö) ei voi loukata, joten se siitä.

  VastaaPoista
 7. @Phony

  Ja vielä,jokaisen joka seuraa noiden puunhalaajien blogeja,pitäisi tarkistaa päänsä!

  VastaaPoista
 8. Hannu, joko olet tarkistattunut omasi? Sinähän olet jopa kirjoittaut sinne.

  VastaaPoista
 9. @Phony

  Minulla on terveen paperit,onkos sinulla? No,heh,leikki sikseen. Liityin hetkeksi keskusteluun siinä skeptikkoja solvaavassa keskustelussa,koska Boris Winterhalterkin oli mukana ja ajattelin,että maineeni ei näin kokonaan mene. Myös herra nimeltä Rauli Partanen,jota alkuun pidin ihmisenä,mutta osoittautui vihreäksi,erehdytti mukaan. Ajattelin hieman pitää hauskaa teknikko Luukon kustannuksella,kun väitti todistavansa väitteensä rakentamalla ikiliikkujan. Kun sitä ei viikkoihin kuulunut, kysyin ja seurauksena oli "temper tantum"-reaktio,tiedäthän,tuo uhmaikäisten itku-potku-raivari, kas tässä lainaus blogistaan:

  Kaj Luukko (30.3.2012)

  "Itse olet säälittävä. Sanoin jo, että minulla on ihan oikea elämäkin, onko sinulla? Minun kohdallani se tarkoittaa sitä, että ajankäyttöni sanelee tärkeämmän asiat kuin itsestäänselvyyksien todistelu tyypille, joka ei usko kuitenkaan mitään. Olet kyllä suurimpia idiootteja mihin kuunaan olen törmännyt. Tähän se avohoito on johtanut. Minä kyllästyin suunsoittoosi juuri nyt. Meuhkaahan jatkossa ihan omassa huijaus-blogissasi"

  Olen jo lakannut nauramasta,omatuntoni hieman kolkuttaa,alamittaisten lyöminen ei ole herrasmiehen hommaa;)!

  VastaaPoista
 10. @Phony

  Sinänsä kiva,että tulit tänne juttelemaan,Hannu-kaima.
  Ymmärrän,että tuolla nk."Tieteessä" on todella tylsää niiden gibbonien kanssa,tule vaan tänne viisasten kerhoon,vaikka minulla kana kynittävän kanssasi onkin;).

  VastaaPoista
 11. @Huvikseni kurkistin tuonne Kaj Luukon blogiin ja ihmetyttää,miten vaikkapa Boris Winterhalter viitsii
  tuollaisen ammattikoululaisen kanssa väitellä. Luukon mukaan ilmakehä on vain iso kone,joka voidaan laskea ja ennustaa,kunhan on riittävä tietokone. Noin ei ole,ilmakehä on kaaottinen systeemi,jota ei (koskaan) kyetä millään tietokoneella tai laskentateholla mallintamaan luotettavasti viikkoa-paria pidemmälle, sitä kuvaavat Lorenzin epälineaariset yhtälöt eivät ole matemaattisesti ratkaistavissa. Mutta,peruskoulun aritmetiikalla kaikki tuon on niin helppoa;). Mies on perustanut blogiinsa "vitsipalstan",jossa linkkaa minun blogiini. Peili riittäisi,onhan mies itse paras vitsi!

  Toinen asia sitten on,että jopa yliopistolla huseeraa näitä räsäsiä,joiden kyvyt eivät yllä Luukkoa pidemmälle,ilmeisesti eräät vihreäksi muuttuneet tiedekunnat ovat samalla tasolla kuin Ahon ja Sundqvistin peruskoulu,jonka ala-asteen ruotsalaisten lehtimiesten testin mukaan voi läpäistä koira,kenties jopa yläasteen, kas kun sosialismissa kukaan ei saa olla toista viisaampi,se saattaisi aiheuttaa traumoja heikoille.

  VastaaPoista
 12. Hannu, kunhan et viitsisi.

  http://www.tiede.fi/keskustelut/post1743854.html#p1743854

  Tule paikalle, sinäkin!

  {Muokannet linkin toimivaksi]


  Hannu

  VastaaPoista
 13. @Poni

  Mikäs vitsi tämä? Sieltä tulee vain,kuten aina:

  Informaatio
  "Teidät on asetettu pysyvästi porttikieltoon.
  Ota yhteyttä Keskustelufoorumin ylläpitäjään saadaksesi lisää tietoa.
  Tämä porttikielto on annettu IP-osoitteellesi"


  Ei niin, että tuo tuloani estäisi,kuten pari kertaa olen todistanutkin,mutta mitäpä järkeä siinä on,kun kymmenessä minuutissa poistetaan?

  VastaaPoista
 14. @ Pitääpä tänne kopioida Boris Winterhalterin vastaus Kaj Luukolla tämän blogissa:

  "Boris Winterhalter

  Kiitos “opetaja”!"

  Herranjestas,pyysin vaimoa pitämään kyljistä kiinni, etten kuole nauruun. Saipa mekaniko nenälleen kunnolla kerrankin;)!

  VastaaPoista