keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Ilmastonmuutos tappaa korallit?



Sain luettavakseni "Tiede" lehden numeron 6-2012,jossa päätoimittaja Jukka Ruukki lukion lyhyen luonnontiedon vankalta pohjalta väittää kohoavan hiilidioksidipitoisuuden ja merien happamoitumisen tuhoavan korallit.

Se olisi aika kummallista,kun muistetaan,että korallit syntyivät kambrikaudella noin 500 miljoonaa vuotta siten,jolloin ilman hiilidioksidipitoisuus oli kymmenkertainen nykyiseen verrattuna ja maapallon keskilämpötila 10 astetta C korkeampi. Veden pH merissä on tukevasti alkalisella puolella,yli pH 8:n ja niiden puskurikapasiteetti hiilidioksidia vastaan on valtava. Tislattu vesi kyllästettynä ilman hiilidioksidilla on pH-arvoltaan päälle neljän,mutta se on eri asia,sillä ei ole puskurikapasiteettia,meren suoloja, ja siten virtuaalinen (ei pysyvä) H2CO3,"hiilihappo" laskee pH:a.

Korallien vähenemiseen löytyy leegio muita syitä,mm. niiden salakauppa. Vietin 9 päivää Ceylonilla (nyk. Sri Lanka) vuonna 1974, silloin korallien maastavienti vielä ei ollut rikos ja paikalliset nappulat sukelsivat minulle parilla kolikolla kaksi oikein upeaa lumivalkoista korallinkappaletta. Pitkällä lennolla takaisin ne alkoivat haista mädälle kalalle muovipussissaan ja yöpyessäni välietapissani Kööpenhaminassa ne oli hirvittävän hajun takia pakko heittää roskikseen. Olin silloin tietämätön siitä,että koralli olisi pitänyt desinfioida, "tappaa", upottamalla se spriihin vuorokaudeksi.Perin harmillista,onneksi muuta aitoa tuontikamaa, batiikkia ja puolijalokiviä oli riittämiin:).

10 kommenttia:

  1. Tämä 'merien vaarallinen happamoituminen' tullenee olemaan seuraava suuri kampanja., koska 'vaarallinen CO2-peräinen lämpeneminen' alkaa jäähtyä.

    Itse en osaa niin kemiaa, joten kaino toivomus: Voisitko löytää tästä aihepiiristä vaikkapa ihan alkeis-opetus-aineistoa? Perustietoa ja sitten kehitelmiä. Ja muuta hyödyllistä.

    Toivoo, kenties sukulaisesi ja punikki Vesa Tanskanen

    VastaaPoista
  2. @Vesa

    Yritän löytää aineistoa,voi viedä jonkun päivän. Ei tässä väliä,mitä uskontoa tunnustaa,kunhan ei tunnusta "ilmaston lämpenemistä";=)!

    VastaaPoista
  3. @Mm. täällä paljon kriittistä tietoa ja tutkimuksia aiheesta:

    CO2 Science

    Korallien ja veden pH:n välinen suhde ei ole ollenkaan suoraviivaista epäorgaanista kemiaa,vaan biologinen prosessi,joka selittää mm. tuon korallien synnyn aivan erilaisissa olosuhteissa kuin nykyiset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hi

      Kiitos linkistä. Koetanpa pureskella sitä.

      Alustavasti vaikutti, että ao. porukka haluaa antaa todellisen tutkimuksen ja tiedon ohjata sisältöä. Siis 'Cool'.

      T. Vesa Tanskanen

      Poista
  4. Kyl ootte lapsellisia

    VastaaPoista
  5. Ymmärtääkseni merivesi on emäksistä, joten miten helvetissä se voi happamoitua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. @Totta,hieman päälle pH 8 ("neutraali" on pH 7).
      Nyt kuitenkin kun pH määritelmällisesti tarkoittaa liuoksen vetyionikonsentraation negatiivista potenssia,voidaan ilmaista alkaalisuuden väheneminenkin "happamoitumisena".
      Kun tuo meriveden pH on ulkomuistista muuttunut
      jostain 8,24;sta 8,22;een,niin sen vetyionikonsentraation on noussut noin 30% (siis yhden pH-yksikön muutos alaspäin tarkoittaa vetyionikonsentraation kymmenkertaistumista,asteikko on logaritminen).

      Poista
  6. Miten merivesi voi happamoitua, jos se lämpenee? Jos jätän limpparipullon ikkunan eteen, niin lämmetessään hiilidioksidi haihtuu juomasta. Toimiiko merien osalta eri fysiikan lait, vai onko väite "merien happamoitumisesta" tunnustus sille, että meret viilenevät?

    VastaaPoista
  7. @Anonyymi

    Hyvä huomio,Henryn lain mukaan kaasujen liukoisuus todellakin vähenee lämpötilan noustessa. Jossain määrin tätä tilannetta muuttaa,jos kaasu reagoi veden tai siihen liuenneiden muiden aineiden kanssa. CO2 muodostaa veden kanssa "hiilihapon", H2CO3,se on happoanhydridi. Mutta tuo happo ei ole pysyvä,vain "virtuaalinen". Jos se reagoi alkalisen suolan,kuten kalsiumin hydraattien kanssa,se muodostaa karbonaatteja ja teoriassa veden pH voisi hieman alentua. Tuollaisella systeemillä on kuitenkin merkittävä nk. puskurikapasiteetti,eli sen pH ei juuri muutu kohtuullisista happolisäyksistä.

    VastaaPoista