maanantai 11. helmikuuta 2013

EU:n uusin neronleimaus: Katulamput uusiksi 2015

YLE Koko vaihdon kustannukseksi on arvioitu 300 miljoonaa euroa. Saman summan Kataisen hallitus aikoo lahjoittaa Kyprokselle. LED-lanppujen kehitys on niin pitkällä, että muutaman vuoden odottaminen saattaisi olla paikallaan, tai kohta on uusi vaihtokierros tiedossa.

18 kommenttia:

 1. Näin tuon "uutisen" ylen sivuilla ja tulin heti tänne, koska arvasin että poimit sen.. Ei voi kuin ihmetellä journalismin tasoa joskus, mutta että vielä ylekin.

  Uutinenhan tämä ei ole kellekään asioita seuraavalle. Ilmastoasioiden kanssa tällä ei ole mitään tekoa, vaan lamppujen sisältämään elohopean. Ympäristöasia se on tietenkin siinä mielessä. Kuntien tiedossakin on tämä ollut jo pitkään, siksi vaihto muihin lamppuihin on jo aloitettu sitä mukaa kun vanhat palavat loppuun.

  Loppuun palaminen onkin se avain tämän uutisankan ymmärtämiseen. Totta kai lamput vaihdetaan joka tapauksessa kun ne palavat tai kun katuosuuden valaistusta muuten saneerataan. Ainoa muutos nyt on, että tilalle ei enää laiteta toista elohopealamppua vaan joku korvaava lampputyyppi. Näiden kustannukset ovat tietenkin jonkin verran suuremmat kuin vanhojen elohopealamppujen. Toisaalta taas ne kuluttavat vähemmän sähköä, joten elinkaarikustannukset tuskin nousevat. Kukaan ei pakota ketään vaihtamaan toimivia lamppuja. "Miljoonien" eurojen lasku tulee jaettuna usealle vuodelle ja kyllä ne leditkin ehtivät siinä kehittyä ennen kuin kuntien hamstraamat vanhat lamput loppuvat.

  Blogin otsikkoon voisi lisätä "ilmastonmuutos ympäristöteknologia, ympäristönsuojelu, EU, Suomen hallitus ja Vihreät; maailman suurin huijaus". Onko mitään asiaa jossa olisit puolesta, ei vastaan?

  P.S. Kyproksen pankkituki potuttaa minuakin, mutta siihen ei auta vaikka pääministerinä olisi Soini, ainakaan niin kauan kun kuulumme Eurooppaan.. tai siis siihen unioniin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän nuo kaikki sopisivat otsikoksi, mutta kun sillä on pituusrajoitus ja pääjuoni kuitenkin on ilmastohumpan ktitisointi.
   Aina silloin tälläin lisään tänne muutakin vaihteluksi ja huvittamaan, kuten nuo ajot jenkkien urheiluautoilla aikanaan.

   Poista
  2. En minä kaikkea vastaan ole, vaihdoin omat lamppumme energiasäästölamppuihin jo vuosia sitten ilman suurempaa rinnan röyhistystä ja vaihdoin uuteen pienikulutuksiseen autoon. Syynä ei tosin ollut ideologia vaan köyhyys. Jos katulamppuja vaihdetaan uusiin vain kun edellinen on loppuunpalanut, on asia tietnkin huomattavasti järkevämpi.

   Poista
  3. Jos pääministerinä olisi Soini, saattaisi hyvinkin olla, että emme kuulusi EU:n ja voisimme hyvin ja päättäisimme itse asioistamme eikä EUvostoliiton byromaaniarmeija.

   Poista
 2. http://yle.fi/uutiset/aurinkosahko_tuo_pian_toita_mikkeliin_tai_saloon/6489849

  Ovat varmaan saaneet yritystukia niin kuin kaikki muutkin eivätkä edes työllistä kaikkia Suomen työttömiä. Valmistuksesta tulee ympäristöhaittoja ja omistajat varmaankin keräävät suuria voittoja eivätkä lahjoita niitä köyhille ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työtä ja tuloja tulee ennekakkea kiinalaisille, valmistetaanhan kennot Pekingissä. Kukaan ei enää pysty kilpailemaan kiinalsiten kanssa alalla, vierailin pari vuotta sitten Pekingissä, Shanghaisa ja Wuxissa (=Kiinan Piilaakso) kutsuttuna tutustumassa aurinkokennoteollisuuteen, valaiseva kokemus!

   Poista
  2. Juu, tulee töitä myös kiinalaisille. Mutta parempi että tulee sekä suomalaisille että kiinalaisille kuin että tulisi pekästään kiinalaisille, niin kuin useimmiten.

   Poista
  3. No, kiinalaiset saavat työtä ja tuloja, meillähän tuo mennee yhteiskunnan tukemana projektina? Tai tietenkin menee, koska tuulisähkölle on taattu 200 miljoonan vuosittaiset tuet pitkälle eteenpäin. Eli kiinalaiset saaavat rahaa, me menetämme.

   Poista
  4. No tämä ei ole tuulisähköä ja kuka tietää minne nämä paneelit kaupataan, tuskin Suomeen kuitenkaan. Voihan olla että siellä sitten joku saa näihin tukea omalta valtioltaan. Työpaikat tulivat ihan normaalin liiketoiminnan ansiosta. Tai mistäpä minä tietäisin kun en heidän liikesalaisuuksiaan tunne.

   Poista
  5. Jos noin, että normaalia liiketaloudellista toimintaa ilman veronmaksajien tukija, ei huomauttamista.

   Poista
 3. @Vielä kivempihän olisi kanssasi keskustella, kun uskaltautuisit omalla nimellä, voisi hieman päätellä pätevyydestäsi alalla;-)?

  VastaaPoista
 4. Periaatteesta en blogimaailmassa omalla nimelläni esiinny, vaikka siihen ei mitään ammatillista tai muuta erityistä syytä olekaan. Ei ole myöskään mitään sitä vastaan, ettenkö voisi kanssasi keskustella henkilökohtaisilla sähköposteilla oikealla nimellä, mutta siihen ei ole oikeastaan tarvetta. Tämä kirjoittelu on mukavaa periaatteellista keskustelua, jonka viehätyksestä osa liittyy siihen, että tähän voivat muutkin osallistua niin halutessaan.

  Oppiarvoni ei pätevöitä minua mihinkään tällaiseen keskusteluun, ainoastaan yleissivistys ja kiinnostus asioihin. Vain sähköautopuoleen ja akkuihin olen tutustunut työni puolesta. Jos vaadit PhD-arvoja pitääksesi kommentointia jonkun arvoisena, niin sitten en varmaan sovi tänne. Jostain syystä vain pidin foorumia mielenkiintoisena, koska olen kiinnostunut näkemään asiasta kuin asiasta molemmat puolet. Jos vielä pystyn saamaan jonkun muunkin ajattelemaan asioita vähän laajemmasta perspektiivistä niin se on aina mukavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, saahan nimimerkillä toki esiintyä, jos on liian ujo omalla;-).
   Minä en bänni täältä ketään, toisin kuin vihreät ystävämme, jonne ei ennakkosensuurin johdosta saa tavuakaan muuta, kuin oman uskonsa paahdetta. Mm. Leo Straniuksen blogiin olen muutaman kerran tarjonnut aivan asiallista, ei näy ei kuulu. Pasi Toiviainen, jonka blogi toimii vain vaalien aattona, sanoo suoraan, etei julkaise yhtään ilmastouskoa epäilevää kommenttia. Sic.

   Poista
  2. Oppiarvoilla ei tässä todellakaan ole mitään tekemistä, mutta ihmisen tunteminen auttaa hieman ymmärtämään sitä, onko aihe hänelle tuttu pätevyyden vaiko ideologian kautta.

   Poista
 5. Näin sitten käy EU-kuuliaisessa Suomen kunnassa:
  1. Kilpailutetaan LED katuvalokauppa
  2. Halvin tarjous voittaa
  3. Voi voi, kaikki asennetut valot hajos kolmessa vuodessa
  4. Me kaikki maksamme laskun
  5. Ostetaan kalliimmat lamput, toivotaan että kestää

  Toistetaan kohtia 3-5 ties miten pitkään :)

  VastaaPoista
 6. Philips sanoo loisteputkensa pakkauksessa, että takuu 10v. Yksikään ei ole kestänyt kylpyhuoneessa puolta vuotta pidempään. Kokeksi valitin kaupalle, sanoi ettei kuulu heille. Valitin Suomen Philipsille, ei vastausta. Valitin pääpaikkaan Hollantiin, ei vastausta 8 vuoteen...
  Nk. eurooppalainen takuu?

  VastaaPoista
 7. Nyt on jäänyt yksi tärkeä asia huomaamatta. Ei se niin käy, että elohopealamppu (se valaiseva komponentti)vaihdetaan toiseksi, vaan koko valaisin on vaihdettava erilaisen toimintatavan vuoksi. Eikö Cosmiik tätä tiedä ?

  VastaaPoista
 8. Edellinen kommentointi pitää paikkaansa.

  Led-valaisimien sielunelämä poikkeaa hyvinpaljon monimetalli, elohopea, suurpainenatrium, pienpaine natrium jne. purkausvalaisimien vastaavasta joita käytetään katuvalaistuksessa.

  Jopa näillä purkausvalaisimilla poikkeaa syttymisjännite ja kuristimet niin paljon toisistaan etteivät eri valmistajien "samat" polttimot toimi aina samoista valaisimissa.

  Monimetalli lamppuja vaihdettaessa kannattaa tilalle ottaa sellainen polttimo, joka on jo valaisimessa todettu toimivaksi. On todella naivia ajatella, että ledeihin siiryttäessä pelkkä polttimon vaihto riittäisi.

  Polttimon vaihto Lediksi tarkoittaa koko valaisimen vaihtoa. Näissä halpahinta on yhtä hyvä laadunmerkki, kuin Lidl:n energiansäästölampuissa. Ja pitkäikäiset Led-valaisimet varsinkin niin suuritehoisina, että niitä voidaan käyttää katuvalaistukseen, (mihin ne eivät todellakaan ole vielä valmiita) maksavat todella paljon.

  Ledien pahin ongelma tehoa kasvattaesssa on niiden todella kova lämpeneminen ja sitä ne eivät kestä vaan hiipuvat ilmoitettua nopeammin. Tämän kuumuuden kompensoinniksi joudutaan suuritehoisiin ledeihin rakentamaan massiiviset jäähdytyskennostot joka kattaa suurimman osan valaisimen koosta.

  Olisi todella suuri virhe kiiruhtaa näitä vaihtoja tällähetkellä. En tiedä mistä tuo hinta on saatu, mutta tuo 300 miljoonaa kuulostaa aika optimistiselta veikkaukselta, kun kyseessä on 2-3xkalliimpi valaisin tavalliseen verrattuna ja siihen päälle lisätään jokaisen valaisimen vaihdosta johtuva työ joka vaatii nostimet jne..

  VastaaPoista