keskiviikko 20. helmikuuta 2013

"Merien happamoitumisen myytti täyttä tuubaa"

LÄHDE Luonnontieteet ja kemia erityisesti ei tunnu olevan viherväen vahvimpia lajeja, aatteen palo riittää. "Merien happamoituminen" on eräs suosittu myytti, joka saattaa mennä kansaan noin esitettynä. "Happamoituminen" tarkoittaa kuitenkin vain pH-arvon, vetyionikonsentraation negatiivisen logaritmin hienosti sanoen, parin-kolmen kymmeneksen muutosta alaspäin, se on edelleen tukevasti alkalisella puolella, pääsääntöisesti merivesi on yli pH 8:n, "neutraali" on pH 7. Koko tunnetun maapallon historian aikana tuo pH on vaihdellut vain n. 0.3 pH-asteen verran ja merieläimet tarvitsevat hiilidioksidia mm. korallien ja kuorien rakenteluun. Kambrikaudella, 500 miljoonaa vuotta sitten, jolloin korallit muodostuivat, hiilidioksidia oli kaksikymmenkertainen määrä nykyiseen verrattuna ja keskilämpötila kymmenen C astetta korkeampi, miksi ne nyt kärsisivät mitättömästä lisästä? Nk. Henryn laki ei myöskään tunnu olevan tuttu, sehän kertoo, että lämpötilan noustessa vesi pystyy sitomaan vähemmän kaasuja, eli siis pH muuttuu alkaalisempaan suuntaan.

4 kommenttia:

  1. Tuo on tosiaan yksi naurettavampia hysterian aiheita mitä tiedän. Kuten tuossakin sanotaan, merissä pH voi vaihdella jopa yhden päivän aikana 9,4:stä 7,5:een.

    Nyt ovat huolissaan kamalasta, parin kymmenyksen muutoksesta parin sadan vuoden aikana! Argh! Kun jopa päivittäinen vaihtelu on noin suurta, kuinka tarkasti pystymme edes merien kokonaishappamuutta mittaamaan? Sitä vettä on nimittäin tällä pallolla aika pirusti.

    Kuten ilmastoalarmismissakin, myös tässä on kyse fanaattisesta uskosta tieteen kaikkitietävyyteen ja -voipaisuuteen. Kyllähän kaikki on mahdollista selvittää kun mitataan ja mallinnetaan...

    Meriveden pH on luokkaa 8,3. Joki- ja järvivesi on merivettä reilusti happamampi eli pH arvoltaan noin 7,0. En koe liukenevani pois vaikka siinä kesäisin uinkin, eivätkä makean veden alueet ole kuolleita aavikoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linkkaamasi artikkeli vaikutti ihan hyvältä. Tekisit suuren palveluksen minullekin, jos voisit kääntää (ja 'vertaisarvioittaa') sen tiedetoimittajan kunnolla, niin että mm. minä saisin asiaevästystä. Ymmärtänet: ei tarttes aina olla ihmettelemässä perusteita, maastossa, josta ei oikein osaa suunnistaa.

      Terveisin, sukunimikaimasi Vesa Tanskanen

      Poista
  2. Kiirettä riittää tässä kuntapolitiikan puolella,mutta yritän kääntää jossain vaihessa.

    VastaaPoista
  3. Onko varma ettei happamoitumisella meinata et se vaihteluväli tulisi nousemaan esim. 8.5-9.5 ???

    VastaaPoista