sunnuntai 1. tammikuuta 2012

GRL: Arktisen jäähtyminen voimakkain 2010/2011, "otsoniaukko" suurimmillaan


Geophysical Research Letters


"The Arctic stratospheric winter of 2010/2011 was one of the coldest on record with a large loss of stratospheric ozone"


Kuinkas tässä nyt näin kävi, arktisenhan piti sulaa kokonaan ja jäänmurtajat voidaan myydä pois, kun "ilmaston lämpeneminen" avaa Koillis- ja Kaakkoisväylät laivaliikenteelle? Ja otsoniaukko laajimmillaan, senhän piti kutistua, kun CFC-yhdisteet kiellettiin jo vuosikymmeniä sitten? Ettei nyt olisi otsoniaukko ihan luonnon itsensä keksimä ja syklisesti kokoaan muuttava, havaittiinhan moinen vasta 1970-luvun alussa satelliitein ja paremman puuttuessa ihminen piti syyllistää. Saatiin tuhottua eräs kemian teollisuuden ala ja tilalle tulleet kylmäaineet olivat moniverroin tehokkaampia "kasvihuonekaasuja". Tästä toki on vielä huima harppaus "viherliikkeen äidin", biologi Rachel Carsonin masinoimaan DDT-banniin, jolla harvennettiin ihmiskuntaa tehokkaammin kuin edes Aatu unelmissaan pystyi.

1 kommentti:

  1. Jaa-a! Ilmastoasiossa ollaan kyllä samoilla linjoilla mutta miten se DDT:n kieltäminenkin oli huono juttu? vai käsitinkö jotain väärin?

    VastaaPoista