torstai 3. toukokuuta 2012

Tuulivoima ja linnut: Vale, emävale ja tilasto

Suomen tuulivoimayhdistyksen toiminnanjohtaja Anni Mikkonen vastasi tämän päivän (3.5.) Helsingin sanomien "Mielipiteessä": HS 3.5. Kirjoitukseeni samassa lehdessä 1.5. HS 1.5. Lähetin lisäkommentin vastauksena HS:lle tänään, mutta epäilen sen läpimenoa, näinhän viherväki saa aina viimeisen sanan (katsotaan nyt ...) : "Sallittaneen vastakommentti Anni Mikkosen tämän päivän kommenttiin kirjoituksestani 1.5.2012? TUULIVOIMA JA LINNUT, VALE, EMÄVALE ja TILASTO Suomen Tuulivoimayhdistyksen toiminnanjohtaja Anni Mikkonen kommentoi kirjoitustani (HS 1.5.12) ja väittää täkäläisten tutkimusten osoittavan tuulivoimaloiden tappavan vain keskimäärin yhden linnun voimalaitosta kohti vuodessa. Mahtaisiko johtua siitä, ettei tuulivoimaloita vielä ole kuin kourallinen, mutta suunnitteilla on 700 uutta, jotka tulevat koristamaan tilastoja aivan toisella tapaa, kun katsotaan tutkimuksia maissa, joissa voimaloita on vastaavia määriä. Jo vuonna 2005 US Today-lehti kertoi, että yksin Kalifornian Diablo Mountainsin tuulipuisto tappaa varovaisenkin "body countin" mukaan 4 700 suurta jalolintua vuodessa,valkopääkotkia,haukkoja ja pöllöjä ja Wall Street Journal-lehti kertoo, että vuoden 2008 tutkimuksen mukaan pelkästään Altamonten tuulivoimalat teurastavat 10 000 suojeltua lintua vuosittain. US Today 2005 Wall Street Journal 2009 Talvivaaran tapausta, jos nyt linnut jäteveteen kuolivat, voitaneen verrata Exxonin öljyisten jätevesien 2009 tappamaan 85 lintuun, joista yhtiö maksoi korvauksia 600 000 dollaria, tuulivoimaloilta ei kuitenkaan koskaan ole vaadittu korvauksia samasta asiasta huimasti suuremmassa mittakaavassa. Hannu T Tanskanen Vapaa tiedetoimittaja"

4 kommenttia:

 1. Luin Mikkosen vastineen ja epäilen suuresti ja ilmeisesti on pakko uskoa, että vain yksi lintu per tuulivoimala kuolee! Loput "lapoihin" kuolevat lienevät tai ovat luonnollista karsintaan?
  Olisiko maailman ihme, mikäli kommenttisi julkaistaisiin?

  VastaaPoista
 2. Eihän niitä välttämättä edes kuole kuin se yksi per lapa, mutta sitten kun lapoja on kymmenen tuhatta! Tuo uhriluku alkaa jo vaarantaa monien harvinaisten lintulajien olemassaolon.

  VastaaPoista
 3. @kyl

  Ihmettä on jo siinä,että tämä julkaistiin. Joku moka varmaan,asialla nyt työtön vapputuuraaja;). Aivan kuin tämä päätön (nyttemmin) P-Korean mannertenvälisen ohjuksen suunnittelija.

  VastaaPoista
 4. @Anonyymi

  Aivan, Texasin tuulipuistossa on yli 4000 myllyä,Kalifornian suurimmissa yli 10 000. On vaikuttava näky, kun ajaa Los Angelesista (kuten olen tehnyt kymmenisen kertaa)viitostietä San Franciscoon, tuo tuulivoimaloiden metsä Friscon läheisillä kukkuloilla. Huomioni mukaan useimmat eivät pyörineet, vaikka tuuli oli melkoinen, kuten aina San Franciscossa.

  Tilastoilla voidaan kikkailla vaikka miten. Jos tuulivoiman kannattajat ottavat tilastoluvuksi vaikkapa yhden voimalan yhden lavan tunnissa tappamat linnut, päästään mukavaan tulokseen;).
  Samalla periaatteella vaikkapa hesari perustelee, että vuositilaus on vain 85 senttiä päivässä.

  VastaaPoista