keskiviikko 18. maaliskuuta 2009

Tulossa kylmää - aurinko hiipuu ?



(Kuva: digitalxtreme.lunarpages.com)


No,ei aivan,mutta auringon toiminta on todellakin monessa suhteessa minimillä juuri nyt ja ihmetyksen aihe kautta tiedemaailman. Yhdysvaltojen itäosien poikkeuksellisen kylmä talvi johtuu kuitenkin vain osittain auringosta,tärkein tekijä lienee trooppisen Tyynen valtameren "La Nina"-merivirta,jonka johdosta meren lämpötilat Etelä-Amerikan ulkopuolella ovat keskimääräistä kylmempiä.


Mutta auringosta vielä NASA:n mukaan:


1. Säteilyn "fluxi" alin sitten mittausten aloittamisen 1947 (F10.7 proxy)

2. "Aurinkotuuli" heikoimmillaan avaruusajan alusta lähtien.

3. Auringon magneettikenttä on 36% heikompi,kuin heikoimmassa aiemmassa syklissä (Solar Cycle 23)

4. Käytännöllisesti katsoen ei ollenkaan auringonpilkkuja

5. Kosminen säteily lähellä ennätyslukemia

Vastaava auringonpilkuton kausi oli 1700-1800 -lukujen "pienellä jääkaudella" tai
pilkkujen puutteen takia myös havaitsijansa mukaan "Maunderin minimiksi" kutsutulla ajanjaksolla,jolloin Itämeri jäätyi ja Thamesilla luisteltiin.

Siispä kylmää luvassa ?

LINKKI uutiseen

1 kommentti:

  1. Auringon toiminnan hidastuminen yllätti tutkijat
    Päivitetty 17.3.2009 15:56


    Auringon poikkeuksellinen toiminta hämmästyttää aurinkotutkijoita. Auringon aktiivinen kausi on päättymässä, ja samalla kosmisten säteiden määrä on noussut korkeimmalle tasolle yli 50 vuoteen.

    Auringon toiminnan hidastuminen voi viilentää maapallon ilmastoa ja siten muuttaa jo tehtyjä ilmastoennusteita. Tarkkaa tietoa Auringon toiminnassa tapahtuneiden muutosten vaikutuksesta ilmastoon ei kuitenkaan ole olemassa.

    - Me toivomme, että nyt voimme saada entistä paremmin tietoa siitä, miten Auringon toiminta vaikuttaa ilmastonmuutokseen, professori Kalevi Mursula Oulun yliopistosta kertoo.

    Viimeisten 70 vuoden aikana Auringon toiminta on ollut poikkeuksellisen aktiivista. Edellinen näin aktiivinen jakso oli keskiajalla. Tänä aikana aurinkopilkkujen ja -purkausten määrä on lisääntynyt. Nyt aktiivisuuskausi on kuitenkin päättymässä, josta tutkijat ovat yllättyneet.

    Yli sata aurinkotutkijaa kokoontuu keskiviikkona nelipäiväiseen kokoukseen Saariselälle tunturi-Lappiin. Tutkijat keskittyvät muun muassa Auringossa tapahtuneisiin muutoksiin ja sen aiheuttamiin vaikutuksiin.

    VastaaPoista